De gemeente Katwijk heeft interesse om een kennis- en testcentrum voor drones te bouwen in Valkenburg, Zuid-Holland. De gemeente heeft besloten om eerst een economische analyse uit te voeren. Op dit moment zijn er meerdere plaatsen in Nederland waar testlocaties worden geopend, waardoor er een strijd om bedrijven en investeerders te trekken. Een wethouder van de gemeente Katwijk verwacht dat veel bedrijven uit de regio gaan vertrekken wanneer er geen ruimte blijkt te zijn voor een kennis- en testcentrum voor drones.

Unmanned Valley

De gemeente Katwijk heeft opnieuw interesse om een kennis- en testcentrum genaamd ‘Unmanned Valley’ voor drones te bouwen in Valkenburg. Het gemeentebestuur onderzoekt momenteel of het mogelijk is om het oorspronkelijke plan ‘Project Locatie Valkenburg’, wat lijkt op het Bio Sciene Park in Leiden, kan worden gecombineerd met een drone centrum. Klaas Jan van der Bent, Wethouder van de gemeente Katwijk, geeft aan dat het proces moeizaam verloopt. Er moet regelmatig worden overlegd met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB) en de eigenaar van de grond, omdat elke partij andere belangen heeft.

De gemeente heeft nu besloten om een economische analyse aan het lopende onderzoek toe te voegen. Hierin wordt Unmanned Valley en Project Locatie Valkenburg met elkaar vergeleken en bepaald welke van de twee het meeste gaat opleveren. Het onderzoek moet eind oktober klaar zijn, zodat het college van burgemeester en wethouders een standpunt kan innemen. Wanneer duidelijk is wat het college wil, wordt dit gecommuniceerd met het RVB.

Concurrentie

Op dit moment zijn er meerdere plaatsen in Nederland waar testlocaties worden ontwikkeld, waardoor er een strijd ontstaat om bedrijven en investeerders aan te trekken. Airport Eelde probeert momenteel alle vergunningen op orde te krijgen om een kennis- en ontwikkelcentrum te open. Airport Eelde heeft al veel partijen die erg geïnteresseerd zijn en willen investeren in het centrum. Hierdoor ontstaat er spanning bij het Katwijks gemeentebestuur, omdat sommige denken dat het al te laat is.

“Katwijk wil zo snel mogelijk een standpunt innemen, omdat er haast is geboden. Enerzijds aan de sector zelf, bijvoorbeeld om investeerders aan te kunnen trekken. Anderzijds om de samenwerking vorm te geven tussen de gemeente en RVB”, aldus Wethouder Klaas Jan van der Bent.

Valkenburg twijfelt over testlocatie voor drones

Gevolg

Volgens van der Bent Is Valkenburg nog steeds een aantrekkelijke dronelocatie, ook wanneer andere testcentra worden geopend. Valkenburg is namelijk op dit moment al een testlocatie voor vele instituten en bedrijven in de regio. Echter verwacht de wethouder wel dat als er geen ruimte blijkt te zijn voor een kennis- en testcentrum, veel bedrijven uit de regio gaan vertrekken. Dit komt omdat alternatieve locaties, zoals Space 53, voor bedrijven in de drone-industrie aantrekkelijker worden.

0 Reacties

    Plaats een reactie