NASA gebruikt een drone om orkaan Matthew te volgen. Het onbemande vliegtuig verzamelt meteorologische data, zoals temperatuur, luchtdruk en vochtigheid.

Global Hawk

De ruimtevaartorganisatie kondigde vrijdag aan met een Global Hawk drone te vliegen boven de storm die raast langs de noordoostkust van Florida. Het toestel weegt bijna 7.000 kilogram, heeft een spanwijdte van 42 meter en kan meer dan 30 uur vliegen op een hoogte van 18.000 meter, aldus een US Air Force fact sheet.

NASA vliegt met een enorme drone boven orkaan Matthew

Parachute

Om meteorologische gegevens vast te leggen, zoals temperatuur, luchtdruk en vochtigheid, maakt de drone gebruik van zogenaamde 'dropsondes' die informatie te verzamelen terwijl ze uit de lucht vallen. Deze 'dropsondes' hebben kleine parachutes die zorgen voor een zachte landig als ze neerdalen tegen de grond of in oceaan. De dalende apparaten communiceren real-time data met National Hurricane Center in Florida, de National Oceanic, Atmospheric Administration en andere organisaties ter wereld.

NASA vliegt met een enorme drone boven orkaan Matthew

Hulp van drones

De dronevlucht maakt deel uit van het onderzoeksprogramma dat onderzoekt of drones satellieten kunnen helpen bij het verzamelen van gegevens over het weer. NASA zei dat dit het tweede jaar van het driejarige onderzoeksproject is.

Noodtoestand

President Obama kondigde donderdagavond (Nederlandse tijd) al de noodtoestand af. In Florida, maar ook in de staten Georgia en South Carolina, waar de orkaan later verwacht wordt, ging een evacuatie-advies uit naar miljoenen bewoners, zo meldt NU.nl.

Bron: Fortune

0 Reacties

    Plaats een reactie