Binnenkort drijven er autonome drone boten in de Amsterdamse grachten. De boten zijn onderdeel van het ROBOAT project dat een samenwerking is tussen Massachusetts Institute of Technology (MIT) en het Amsterdamse Institute for Advanced Metropolitan Solutions (AMS).

Drone vloot

In 2017 moeten de eerste drijvende vloten in de Amsterdamse grachten drijven. De vloten zijn onderdeel van een vijf jaar durend project tussen MIT en AMS. De multifunctionele boten krijgen verschillende taken en wordt uitgerust met geavanceerde sensoren. Er is gekozen om de drone boten in Amsterdam te testen vanwege de vele grachten. Amsterdam bestaat voor bijna 25 procent uit water.

Drone boten in Amsterdamse kanalen doen meer dan alleen drijven

Multifunctioneel

Het project laat een autonome vloot van boten in de Amsterdamse grachten voor het transport van goederen en personen. Daarnaast dienen de vloten ook als tijdelijke on-demand bruggen en zijn zelfs in staat om een complete concert stage op het water te dragen. Een brug of stage wordt binnen enkele uren opgezet en afgebroken.

Water

De drone boten worden tevens voorzien van geavanceerde sensoren die de vervuiling en kwaliteit van het water meet. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen voor milieu sensing methoden en klimaatadaptatie voor het water.

Drone boten in Amsterdamse kanalen doen meer dan alleen drijven

Bron: AMS Institute

0 Reacties

    Plaats een reactie