In een brief aan de Tweede Kamer wordt de voortgang van het dronebeleid gecommuniceerd. Daarin wordt teruggeblikt op de inzet van drones door politie en brandweer. De inzet van drones biedt vele innovatieve toepassingsmogelijkheden om sneller, beter, veiliger en efficiënter te kunnen werken.

Cameradrones

Het afgelopen jaar is de politie in Nederland begonnen met het testen, trainen en oefenen met eigen dronetoestellen op oefenterrein van Defensie. Zij gebruiken drones met camera's om een plaats delict op de foto te zetten of om verkeersstromen en publiek te monitoren tijdens grote evenementen.

Inzet drones

De Nederlandse politie heeft inmiddels twee keer een drone ingezet buiten het defensieterrein. De eerste keer deed de politie onderzoek met een drone na het ongeval met de Zwitserse F5-straaljager in Friesland in juni. De tweede inzet was het in kaart brengen van een plaats delict in Gelderland. Een drone biedt andere mogelijkheden dan een politiehelikopter. Een drone is namelijk goedkoper om in te zetten en kan daarnaast lager vliegen. Ook biedt een drone minder overlast dan het geluid van een helikopter.

Brief aan kamer communiceert voortgang dronebeleid politie, brandweer en Defensie

Evalueren

Ard van der Steur, minister van Economische zaken, kan nog niet veel zeggen over de successen van de drone inzet. De test- en oefenfase wordt dit najaar afgerond en geëvalueerd. Wel is duidelijk dat een drone vele innovatieve toepassingsmogelijkheden biedt om sneller, beter, veiliger en efficiënter te kunnen werken. In de loop van 2017 besluit de kamer of politie, brandweer en Defensie daadwerkelijk drones gaan inzetten en welk type.

Bron: Voortgangsbrief dronebeleid

0 Reacties

    Plaats een reactie