Marco van de Kreeke, directeur van Groningen Airport Eelde (GAE), wil samen met verschillende partijen Airport Eelde ombouwen tot een drone testcentrum genaamd ‘Drone Hub GAE’. Voordat deze droom een werkelijkheid wordt moet er nog veel worden uitgezocht op het gebied van wetgeving.

Drone Hub GAE

De directeur van Airport Eelde (GAE) heeft onlangs op het congres over regionale luchthavens in martiniplaza laten weten dat hij van Airport Eelde een Drone Academy wil maken. De luchthaven wordt dan omgedoopt tot ‘Drone Hub GAE’.

Airport Eelde wordt omgedoopt tot Drone Hub GAE

Onno de Jong

Onno de Jong, de havenmeester van Airport Eelde, vertelt: “Het is de ambitie om de eerste drones over een jaar op onze luchthavens te laten vliegen. Voordat het zover is, moet de wet worden aangepast. Dat kan nog wel maanden duren. De eerste taak van de hub is om te onderzoeken hoe drones veilig in de buurt van een luchthaven moeten vliegen. Wanneer de wet wordt aangepast of als we ontheffing krijgen, willen we eerst gaan testen met alleen drones. Daarna gaan we onderzoeken hoe dat samengaat met het andere luchtvaartverkeer”.

Kennis- en ontwikkelcentrum

Verder zijn er plannen om een kennis- en ontwikkelcentrum voor drones op te richten. Partijen zoals ROC Noorderpoort, MKB Noord, Rabobank Assen en nog veel meer, zijn erg geïnteresseerd en willen helpen bij het opbouwen van een kennis- en ontwikkelcentrum. Er zijn al geruchten dat ROC Noorderpoort een MBO-opleiding tot drone-piloot wil beginnen op Drone Hub GAE. Ook kan het kennis- en ontwikkelcentrum dienen als uitvalsbasis voor UMCG om drones met hartdefibrillators (AED) uit te laten vliegen.

Airport Eelde wordt omgedoopt tot Drone Hub GAE

Space 53

De Drone Hub GAE is niet het eerste idee voor een droneoefenterrein. Vorige maand is de eerste drone testlocatie geopend in Twente genaamd Space 53. Hier zijn al grote bedrijven zoals Nokia actief om systemen en drones te testen.

0 Reacties

    Plaats een reactie