Gisteren hebben 2 bedrijven hun prototype van de counter-drone gepresenteerd op het nieuwe Space53 terrein in Twente tijdens de Drones Innovation Day. Zij hopen met hun prototypes financiële ondersteuning van de overheid te krijgen voor de verdere ontwikkeling van hun counter-drones.

Overheid

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie is al enkele tijd bezig met het zoeken naar een oplossing voor het tegengaan van gevaarlijke drones. “Drones zijn een zeer belangrijke ontwikkeling, maar tegelijk zijn er ook zaken waar mensen zich zorgen over maken. Zo kun je over iemands achtertuin vliegen en daar filmopnames van maken. Maar nog erger: het kan ook zijn dat criminelen, of zelfs terroristen, van drones gebruikmaken. Bijvoorbeeld om opnames te maken van je huis om inbraken te plegen of misschien ook wel om terroristische aanslagen te plegen" aldus Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur. De overheid wil 1,75 miljoen euro investeren in het ontwikkelen van een counter-drone. Het ministerie laat daarom meerdere bedrijven systemen ontwikkelen die drones kunnen opsporen en uitschakelen.

DroneCatcher

De eerste counter-drone die gisteren is gepresenteerd op het nieuwe Space53 terrein is de Dronecatcher. Deze counter-drone is ontworpen door Delft Dynamics om drones te vangen en veilig naar de grond te brengen. De bestuurder van de drone kan via een camera richten op een gevaarlijke drone om vervolgens een net af te schieten. Wanneer de kwaadwillige drone wordt geraakt door het net en verstrikt raakt, blokkeren de propellers en kan de drone niet meer vliegen. Vervolgens komt het net met de drone rustig naar beneden door middel van een parachute.

Nieuwe counter-drones gepresenteerd op Space53!

Microflow

Een andere drone die werd gepresenteerd is gebouwd door het bedrijf Microflow. De drone is voorzien van gevoelige sensoren om andere drones te signaleren. Deze drone kan worden ingezet om het luchtruim te controleren tijdens grote evenementen.

Toekomst

De overheid heeft interesse om de technologie van zowel het bestrijden als opsporen van drones in 1 onbemand luchtvaartuig te combineren. Over ongeveer een maand wordt bekend gemaakt welke Nederlandse bedrijven een investering ontvangen van de overheid om de officiële counter-drone te ontwikkelen.

0 Reacties

    Plaats een reactie