Een drone in de buurt van vliegveld Hilversum heeft zondag voor opschudding gezorgd. Een onervaren dronepiloot was met zijn drone een snackbar aan het filmen en vloog met zijn drone in het verlengde van de landingsbanen. Bij bestuurslid Vincent Kager gingen direct alle alarmbellen af en pakte de dronepiloot bij de kraag.

Meerdere regels overtreden

De dronepiloot had de drone nog niet lang en wist niets over de luchtvaartwetgeving. Daarnaast overtrad hij de regels omdat hij een commerciële opdracht uitvoerde voor de snackbar de Engelshoek in Hilversum, tevens in no-fly-zone. De dronepiloot gaf aan spijt te hebben van zijn actie en zegt enorm geschrokken te zijn van zijn actie.

Levensgevaarlijk en volstrekt onverantwoord

De drone vloog op een hoogte van 20 tot 30 meter vlak naast het vliegveld en in het verlengde van de landingsbanen. Die waren tijdens de dronevlucht ook in gebruik. "Levensgevaarlijk en volstrekt onverantwoord. Als zo'n ding in botsing komt met een vliegtuig dat bezig is met de start of landing, is het leed niet te overzien", aldus Kager.

Impact van een drone

Een vliegtuig heeft voor de landing een snelheid van 90 tot 130 kilometer per uur. Een kleine drone weegt ongeveer anderhalve kilogram. Volgens Kager is de impact van een drone tegen een vliegtuig vergelijkbaar met een baksteen door de ruit van een auto die op de snelweg rijdt. Een botsing met een drone kan dan volgens Kager ook dodelijk zijn.

Drone vliegt in verlengde van landingsbanen vliegveld Hilversum

Simulatie

Onderzoekers aan de Amerikaanse Universiteit Virginia Tech hebben vorig jaar een simulatie gemaakt van een drone die in een vliegtuigmotor wordt gezogen. Deze simulatie laat zien dat de impact van een drone met een vliegtuig catastrofale gevolgen kunnen hebben.

0 Reacties

    Plaats een reactie