Al ruim een jaar probeert Aviolanda Aerospace om een test- en demolocatie voor drones te realiseren. Tot grote teleurstelling van ondernemers is het nog altijd niet mogelijk om drones uitvoerig te testen op businesspark Aviolanda Aerospace Woensdrecht.

Onvrede

Op de website van Aviolanda spreken ondernemers hun onvrede uit over de nog altijd strenge regelgeving voor het testen van drones. Sinds 1 juli zijn de regels voor het vliegen met drones voor commerciële doeleinden versoepelt, maar deze gelden alleen voor drones tot 4 kilogram. De drones van de bedrijven op Aviolanda zijn vaak veel zwaarder. Alleen bij het NLR is tegen vergoeding beperkt testen mogelijk.

Aerobotica

Ali Asghar Nosrati, directeur Aerobotica, startte zijn bedrijf in februari 2015. Hij bouwt drones op maat die een groter zijn dan de standaard. Hij koos voor de locatie Woensdrecht om hier ook testen uit te kunnen voeren. Nu kan dat alleen zeer beperkt binnen. Voor testen in de open lucht moeten zij alsnog naar het buitenland. Ook is het economisch niet haalbaar om drones in Nederland te testen. Zodra je maar iets verandert aan het toestel, bijvoorbeeld een andere motor, dan moet deze opnieuw gekeurd worden en voor zo'n keuring betaal je ruim 2200 euro.

Nederlandse wet- en regelgeving staat plannen voor testlocatie Aviolanda onnodig in de weg

Unmanned Aviation Services

Walter Broeders, directeur Unmanned Aviation Services, heeft afscheid moeten nemen van twee medewerkers omdat de huidige wet- en regelgeving een rem zet op de groei van zijn bedrijf. Het bedrijf verzorgt traningen aan nieuwe drone-gebruikers, zoals landmeters die met de nieuwe techniek gaan werken. Daarnaast doet het demonstratievluchten en test het niet-gecertificeerde systemen. Dit moet momenteel vooral in het buitenland omdat het hier niet mag.

Testlocatie

Businesspark Aviolanda Aerospace is een geschikte locatie voor drones omdat alle benodigde faciliteiten aanwezig zijn. Het is afgescherm, gecontroleerd luchtruim (CTR). Als demo- en testlocatie kunnen de bedrijven hun klanten sneller een demo geven en kan er vaker getest worden en dat versnelt de ontwikkelingen.

Tweede Kamer

VVD-Statenlid Hubert Koevoets vindt dat de provincie zich moet mengen in de strijd voor het toewijzen van het bedrijventerrein Aviolanda Aerospace als officiële testlocatie voor drones. De provincie wil vvan Weonsdrecht een hotspot op het gebied van innovatie in de luchtvaart maken, maar daar passen dit soort beperkingen niet bij. Koevoets vindt het een onbegrijpelijke situatie en gaat zijn contacten in de Tweede Kamer aanspreken om Aviolanda zo snel mogelijk aan te laten duiden als officiële testlocatie voor drones.

Nederlandse wet- en regelgeving staat plannen voor testlocatie Aviolanda onnodig in de weg

0 Reacties

    Plaats een reactie