In het kader van voorlichting over veilig gebruik van drones heeft het Ministerie van Infrastructuur en Milieu een kaart toegevoegd aan het Kadaster met daarop de Drone no-fly zones in Nederland. Op de kaart is te zien waar je als recreatieve drone piloot niet mag vliegen.

No-fly zones

De kaart toon onder andere de vaste CTR's als Schiphol en Eindhoven, ongecontroleerde luchthavens zoals Lelystad, zweefvlieg- hanglider- en microlightvelden en helihavens. Daarnaast zijn ook permanente no-fly zones te zien zoals die rond Paleis Soestdijk.

Drone no-fly zones toegevoegd aan Kadaster

Militaire laagvliegroutes

In het oranje worden militaire laagvliegroutes getoond. Hier mogen recreatieve vliegers 120 meter hoog vliegen, maar weten door de kaart dat zij hier rekening moeten houden met overig vliegverkeer. Het is dus niet raadzaam om in deze gebieden alleen te vliegen, maar met een waarnemer. Beroepsmatige dronevliegers mogen onder de nieuwe minidrone-regeling in dit gebied tot een maximale hoogte van 40 meter vliegen.

Tijdelijke no-fly zones

Op de kaart worden tijdelijke verboden/beperkte gebieden niet getoond. Er kunnen daarom geen rechten worden ontleend aan de kaartweergaven. De dronepiloot dient voor zijn vlucht altijd na te gaan of er bijvoorbeeld een evenement in de omgeving is waardoor een tijdelijk verbod geldt. De piloot kijkt dan of er een "Tempory Airspace Restriction" van kracht is.

Veilig Vliegen

Met de nieuwe kaart draagt het Ministerie van Infrastructuur en Milieu bij aan een duidelijkere communicatie met van de no-fly zones. Zorg ook als dronepiloot zelf dat je altijd weet waar je vliegt en op de hoogte bent van de regelgeving. Gebruik je verstand, bereid je goed voor en vlieg altijd veilig met drones.

6 Reacties

  1. Jon

    Kijk eens aan. Een kaart met een legenda die zelfs ik snap, geweldig! Nu blijkt dat ik toch niet in een luchruim woon waar niet gevlogen mag worden. Fijn om te weten.

  2. Jon

    Kijk eens aan. Een kaart met een legenda die zelfs ik snap, geweldig! Nu blijkt dat ik toch niet in een luchruim woon waar niet gevlogen mag worden. Fijn om te weten.

  3. Bart

    Vreemde kaart, volgens mijn DJI Phantom 4 zit in in Zuid Limburg in een veilig gebied, maar volgens het kadaster in een no-fly zone. Klopt dus niks van.

  4. Bob

    Beste Bart, Aan de kaart is niks vreemds, hetzelfde geldt echter niet voor je P4. De bovenstaande kaart is volledig kloppend en conform de inhoud van de Regeling Modelvliegen. Wat doet jou stellen dat er niks van klopt als ik vragen mag?

  5. P.M. de Vos

    Ik wil u er even op attent maken, dat de volgende link niet werkt: "Tempory Airspace Restriction"

  6. tinus

    dus wil men zeggen dat regio eindhoven en het oosten van eindhoven niet mag vliegen zoals dorpen nuenen,mierlo,helmond,son en breugel ..al is het max 40 m hoogte .ik woon immers niet in de buurt van vliegveld belachelijk! wilde een drone kopen dji mavic air .

Plaats een reactie