De Nederlandse marine gebruikt een drone om overvolle migrantenvaartuigen te inspecteren. Zr. Ms. Van Amstel vaart op dit moment op de Middellandse Zee voor het Europese grensbewakingsagentschap Frontex, zo meldt Den Helder Actueel.

Veilig

Na een eerste inspectie door de drone kunnen de motorboten van de Van Amstel de migrantenbootjes veiliger benaderen. Het schip heeft namelijk geen boordhelikopter mee. De hangaar en en het helikopterdek dienen om eventuele migranten op te vangen.

Marine controleert vluchtelingenbootjes met drone

Consumentendrone

De drone, gewoon verkrijgbaar op de markt, maakt zo toch inspecties vanuit de lucht mogelijk. Op het schip is live mee te kijken met de filmopnames. Het onbemande verkenningstoestel fotografeert ook. Film- en fotobeelden worden opgeslagen voor nadere analyse.

Marine controleert vluchtelingenbootjes met drone

Meer toepassingen

De drone kan ook van nut zijn tijdens (orkaan-)hulpoperaties, evacuatie of bij verhoogde dreiging tijdens havenbezoeken. Het is een veilig en goedkoop middel om snel een overzicht van een situatie te krijgen zonder dat de eigen bemanning zich in mogelijk gevaarlijke situaties hoeft te begeven. De drone wordt tijdens de taak door Frontex uitvoerig getest en de ervaringen worden teruggekoppeld aan het Maritime Warfare Centre in Den Helder.

Marine controleert vluchtelingenbootjes met drone

0 Reacties

    Plaats een reactie