WindEEE is het eerste hexagonale wind-laboratorium ter wereld. Men voert hier zeer geavanceerde experimenten uit waarbij allerlei windvlagen, stormen en tornado's worden nagebootst.

Drones en wind

De impact van wind op het vlieggedrag van drones kan groot zijn. Een stabiel zwevende drone kan eenvoudig worden "weggeblazen" wanneer deze plotseling met een windvlaag te maken krijgt. In stedelijke gebieden komen extra veel verschillende windstromen voor. Wanneer lucht lang hoge of grote gebouwen wordt geblazen, ontstaan vaak verraderlijke luchtstromen die grote invloed hebben op de in verhouding zeer kleine drones. Dit verschijnsel is steeds vaker de aanleiding voor crashes.

WindEEE

Het Canadese onderzoekslaboratorium WindEEE heeft een unieke " 3D windkamer" waar in totaal 106 ventilatoren, vanuit 6 verschillende kanten, aangestuurd worden om specifieke luchtstromen na te bootsen. Met behulp van honderden geautomatiseerde kleine stalen kolommen bootsen onderzoekers gebouwen na, om vervolgens te kijken hoe deze de luchtstromen beïnvloeden en wat voor effect dit heeft op het vlieggedrag van drones. Door middel van rook worden de stromen goed zichtbaar, en is duidelijk te zien hoe de lucht rondom en door de drone beweegt.

Optimaliseren

Met de ervaringen die tijdens de testopstellingen worden opgedaan, hopen de onderzoekers nieuwe manieren te vinden om drones weerbaarder te maken tegen storm. Je kan hierbij denken aan aanpassingen aan de vorm van drones, maar ook geavanceerdere technieken waarbij de draaisnelheid van de propellors wordt aangepast om de invloed van luchtstromen te compenseren zijn goed denkbaar.

's Werelds meest geavanceerde wind-laboratorium test drones

0 Reacties

    Plaats een reactie