De politie Zeeland/West-Brabant hoopt in de nabije toekomst rechters en officieren van justitie te kunnen voorzien van 3D-filmpjes, zo meldt PZC.

3D

De politie werkt landelijk al met 3D-camera's. Door ook beelden van een helikopter en een drone en data van een 3D-laserscan te gebruiken, kan de situatie rond een plaats delict nauwkeurig in beeld worden gebracht.

Oplossing

De aanleiding tot een groot verkeersongeval of de situatie rondom een misdaad kan daardoor duidelijk worden, meldden woordvoerders van diverse politiediensten dinsdag.

Totaalbeeld

Medewerkers van onder meer de forensische opsporingsdienst en luchtwaarneming en opsporing, aangevuld met een bediener van een 3D-camera en een 'total-station' (waarmee een panoramascan van 360 graden rondom een plek kan worden gemaakt) hielden dinsdag een oefening bij de Vlissingse post van de waterpolitie op de kop van de Piet Heinkade. De oefening moet het korps Zeeland/West-Brabant leren hoe ze data van verschillende bronnen 'op elkaar kan leggen' om een totaalbeeld van een plaats delict te krijgen.

Politie oefent met drone en helikopter voor inspectie plaats delict

Scenario

In het scenario was een man in een huis (de post van de waterpolitie) door twee man gemarteld om gegevens los te krijgen. Hij zat toen de politie hem vond, vastgebonden met tiewraps op een stoel met een zak over zijn hoofd. De man was al overleden. Over de trap naar beneden over de stoep tot aan een auto liep een bloedspoor. De portieren van de auto stonden open, terwijl aan de bestuurderskant een dode man uit de auto hing. Op het pad naar de auto toe lagen een opengebroken kluisje, een handschoen en een knuppel.

Kluisjes

"We gaan ervan uit dat de man in het huis is overvallen door twee mannen. Die hebben twee kluisjes meegenomen, waarvan er dus één opengebroken op de stoep ligt. Deze situatie visualiseren we nu door opnames met een drone en een helicopter te maken. Daarnaast fotograferen we natuurlijk ook op de grond en zetten we een 3D-camera en een total-station in, waardoor we van alle kanten beelden en meetgegevens over het plaats delict binnen hebben.", aldus Politiewoordvoerder Alwin Don.

Politie oefent met drone en helikopter voor inspectie plaats delict

0 Reacties

    Plaats een reactie