Drone-experts van universiteiten uit heel Europa verzamelen zich deze week op de Technische Universiteit van Twente. Samen werken ze aan drone-oplossingen voor inspectie en onderhoud.

AEROWORKS

Het AEROWORKS project is er op gericht op autonome inspectie en onderhoud aan moeilijk toegankelijke infrastructuur. Daarbij ligt de nadruk op fysieke interactie van drones met de omgeving. Deze week zijn ze op de Universiteit van Twente bijeen om de resultaten tot nu toe te demonstreren en de voortgang op elkaar af te stemmen.

Windmolens

Een van de toepassingen van de technieken waaraan AEROWORKS werkt, is het inspecteren van windmolens. Het verplichte jaarlijks onderhoud kost veel tijd en geld. Daarnaast kleven er ook grote risico's aan de handmatige inspectie. Vanzelfsprekend is het gevaarlijk om werkzaamheden op grote hoogte uit te voeren, maar ook het harnas waarin monteurs naar boven worden gehesen brengt een gevaar met zich mee; wanneer iemand lang in zo'n harnas hangt, kunnen bloedvaten in de benen worden afgekneld met bloedvergiftiging als gevolg.

Interactie

Eerder kwam de projectgroep al bijeen in Zurich. In deze eerste projectweek draaide het vooral om de lokalisatie en interactie met drones en het testen van de eerste prototypes met robotarmen. Tijdens de bijeenkomsten die nu in Twente plaatsvinden ligt de focus op de interactie. Zo kijkt men bijvoorbeeld naar hoe een bewegende robotarm onder een drone het vlieggedrag van een drone verstoort.

Het AEROWORKS project wordt gesubsidieerd door de Europese Unie. Op dit moment vinden de ontwikkelingen enkel plaats in laboratoria, maar het uiteindelijke doel is om nieuwe toepassingen daadwerkelijk bruikbaar te maken voor de eindgebruiker.

0 Reacties

    Plaats een reactie