In de afgelopen jaren hebben we quadcopters voorbij zien komen in allerlei formaten en uitvoeringen, maar een quadcopter die - behalve op de grond ook - kan landen op muren en plafonds zien we niet iedere dag.

Stanford University

Studenten aan de Stanford Universiteit hebben een quadcopter ontwikkeld die kan landen op een plafond en in verticale positie kan landen tegen wanden. De drone grijpt zich als een soort van 'Spiderman' vast in muren of plafonds.

Hagedis

De drone weet zich vast te klampen tegen een oppervlak door een zelfde techniek te gebruiken welke hagedissen gebruiken om zich vast te grijpen aan het oppervlakte. Door oneffenheden in de structuur van de ondergrond kan de drone zich vastzetten in de ondergrond. De drone kan zich voor een aantal uren in deze positie vastzetten. Ook kan de drone weer vertrekken vanuit de ingenomen positie.

Toepassingen

Een dergelijk systeem lijkt vrij nutteloos, maar kan ook weer in verschillende situaties uitkomst bieden. Zo kan een drone accuduur besparen door niet in de lucht op één plek te hoeven zweven, maar zich simpelweg aan de muur te bevestigen. Gebruikers hebben met dit systeem de mogelijkheid om letterlijk overal een tijdelijke beveiligingscamera te plakken.

Slecht weer

De studenten denken ook dat de techniek de oplossing is voor slechte weersomstandigheden. Indien het weer te slecht wordt voor de drone om verder te vliegen, kan het voertuig zich tijdelijk vastklemmen aan een muur en zo accuduur te bewaren. Ook blijft de drone in een hoge positie tegen een muur buiten bereik van kwaadwillende personen vanaf de grond.

De quadcopter die kan landen op muren en plafonds

1 Reacties

  1. Jon

    Dit kan vooral handig zijn in rampgebieden denk ik. Als je de omgeving wil scannen voor opnames, vooral fotos met een lange belichtingstijd, dan is dit ideaal!

Plaats een reactie