Het Amerikaanse bedrijf AirMap biedt een web en iOS applicatie met als doel de communicatie tussen amateur en professionele dronepiloten alsmede de overige luchtvaart te verbeteren.

iOS app

Via de app kunnen dronepiloten hun vlucht kunnen aanmelden, tijdelijke restricties bekijken en informatie over het overige luchtverkeer raadplegen. De app is beschikbaar voor iOS en biedt Apple Watch ondersteuning.

AirMap app verbetert communicatie tussen dronepiloten en luchtvaart

Notice to Airmen

In tegenstelling tot recreatieve vluchten, moeten commerciële dronepiloten hun vlucht een aantal dagen van te voren aankondigen via een 'Notice to Airmen' (NOTAM). Op deze manier wordt de andere luchtvaart op de hoogte gebracht van deze vlucht, maar kan de piloot in kwestie zich ook beter voorbereiden op tijdelijke vliegverboden of andere restricties.

Recreatieve en commerciële dronepiloten

De AirMap app communiceert de beschikbare informatie over commerciële vluchten aan de recreatieve dronepiloot. Doordat de recreatieve piloot zijn vlucht ook kan aankondigen in de app, biedt AirMap een interessant informatiekanaal voor commerciele piloten die tot op heden geen enkel inzicht hebben in recreatieve dronevluchten.

AirMap app verbetert communicatie tussen dronepiloten en luchtvaart

Luchtvaart

AirMap verzamelt ook real-time data uit de luchtvaartindustrie en levert een communicatieplatform tussen dronepiloten, piloten en luchthavens. Meer dan 50 Amerikaanse luchthavens zijn aangesloten op het AirMap systeem. Ook heeft AirMap software geïntegreerd in de systemen van fabrikanten als 3DR, DJI en Yuneec.

Hoe werkt 't?

Als gebruiker kun je een account registreren door je persoonlijke gegevens en de gegevens van de drone in te vullen. Via een simpele druk op de landkaart kun je zien of het verstandig is om te vliegen in het gebied. Zodra je hebt besloten dat het veilig is om te vliegen in een gebied dan kun je de vlucht ook publiekelijk bekend maken. Hierdoor kunnen alle andere gebruikers de details van jouw vlucht ook zien.

1 Reacties

  1. Jon

    Zijn NOTAMs internationaal? Ben wel benieuwd of dit in Nederland werkt. Is er trouwens iemand die de regels van een "restricted" zone kan uitleggen? Het forum hier is nogal in de beginfase, reageert bijna niemand.

Plaats een reactie