Drones zijn hot, maar FPV racing is nog hotter! De laatste tijd ontvangt de redactie veel vragen over FPV racing en de benodigde equipment, vandaar de ultieme 'beginners guide' wat je precies nodig hebt om te kunnen droneracen.

Om te droneracen heb je het volgende nodig:
• A) Drone
• B) Video-camera
• C) Remote Controller
• D) Video Transmitter
• E) FPV bril (of monitor)

A) Drone

Het belangrijkste apparaat dat je nodig hebt om te droneracen is natuurlijk de drone. De meeste FPV drones komen als quadcopter - met 4 armen - in het 250 mm-formaat. Dit betekent dat de diagonale afstand tussen de motor rechtsvoor en de motor linksachter 250 mm bedraagt. Hoe kleiner de drone, hoe wendbaarder de drone is. Daarentegen hoe groter de drone, hoe harder hij vliegt vanwege grotere propellers.

Wat heb je nodig voor FPV drone-racing?

B) Videocamera

De specificaties zoals beeldkwaliteit van de video-camera is bij FPV racing niet echt van belang. Zolang de camera maar compatible is met de video-transmitter, de zender van het audio/video-signaal. Om zeker van te zijn dat de camera en video-transmitter samenwerken, kun je simpelweg een FPV drone kopen met ingebouwde camera en video-transmitter.

Wat heb je nodig voor FPV drone-racing?

C) Remote Controller

Om de drone draadloos te kunnen bedienen heb je een afstandsbediening nodig. De afstandsbieding wordt ook vaak aangeduid als 'Remote Controller' of 'zender'. De meeste afstandsbedieningen gebruiken de 2.4Ghz band om de instructies naar de ontvanger te verzenden. De ontvanger bevindt zich op de drone en gebruikt de informatie om uiteindelijk de motoren aan te sturen.

Wat heb je nodig voor FPV drone-racing?

D) Video Transmitter

De Video Transmitter is het apparaat op de drone dat verantwoordelijk is voor de draadloze verzending van de audio/video-beelden die je met bijvoorbeeld een FPV videobril kunt opvangen. De meeste video-tranmitters gebruiken de 5.8Ghz band om de data over te dragen. Iedere video-transmitter heeft een bepaald vermogen - bijv: 25mW, 200mW, 600mW. Hoe hoger het getal, hoe krachtiger de video-transmitter. Met een groter vermogen kun je dus een grotere afstand overbruggen.

LET OP: In Nederland is het gebruik tot 25mW toegestaan. Boven 25mW dien je te beschikken over een zendvergunning.

Wat heb je nodig voor FPV drone-racing?

E) FPV bril

Voor de ultieme 'FPV droneracing experience' heb je ook een FPV videobril nodig. Via een FPV videobril worden de beelden op comfortabele afstand als een soort LCD scherm voor je ogen weergegeven. Een FPV videobril bezit tevens een ontvanger om de beelden van de 5.8Ghz band te kunnen ontvangen.

Beginners kunnen de FPV bril (of monitor) ook pas in een later stadium gebruiken. In het begin is het vooral belangrijk dat je volledige controle krijgt over je drone voordat je met een videobril gaat racen.

Wat heb je nodig voor FPV drone-racing?

LET OP: Volgens de Nederlandse regelgeving is het verplicht om zicht te houden op jedrone tijdens de vlucht. Het vliegen met een bril is dus alleen toegestaan in een indoor- of afgesloten omgeving.

1 Reacties

  1. Maarten

    Hoe veel zijn de prijzen dan per onderdeel?

Plaats een reactie