Aurora Flight Sciences heeft een video vrijgegeven van een vliegtuigje dat met behulp van een groot aantal propellers verticaal kan opstijgen en landen. Deze ontwikkeling maakt deel uit van het VTOL X-Plane program van DARPA, het onderzoeksinstituut van het Amerikaanse leger.

VTOL X-Plane program

Al sinds 2013 werkt DARPA aan zogenoemde Vertical Take-off and Landing Experimental Planes (VTOL's). In het VTOL X-Plane program probeert DARPA een luchtvaartuig te bouwen dat onder andere een snelheid van 740 km per uur kan bereiken. Daarnaast zou het vliegtuig 40 procent van het eigen gewicht moeten kunnen tillen.

24 propellers

De bouwer van de X-Plane, Aurora Flight Sciences, maakt in het ontwerp gebruik van maar liefst 24 propellers. Het vliegtuig, heeft twee brede vleugels aan de achterkant, beide voorzien van 9 "ducted fans". Dit zijn kokers met daarin een soort propeller, vergelijkbaar met de techniek die in een föhn wordt gebruikt. De twee smallere vleugels aan de voorkant bevatten beide 3 ducted fans. De gepubliceerde video laat zien dat het prototype zonder problemen op kan stijgen en landen.

Succesvolle testvlucht experimenteel verticaal opstijgend vliegtuig

Bemande vlucht

Het vliegtuigje dat in de video te zien is gebouwd op schaal. Het werkelijke doel is het ontwikkelen van een vliegtuig dat zo'n 5 keer groter is. DARPA geeft aan hier binnen 2 à 3 jaar mee te willen gaan testen en geeft hierbij aan te verwachten dat het concept ook geschikt zou moeten zijn voor bemande vluchten. In een spectaculaire conceptvideo worden de plannen van DARPA goed verbeeld.

Bron: Aurora

0 Reacties

    Plaats een reactie