Volgens het Britse Rolls-Royce zullen er binnen 10 jaar commerciële onbemande schepen op zee varen. Het bedrijf geeft leiding aan een consortium dat de benodigde technieken hiervoor ontwikkelt.

Technologieën

Oskar Levander, hoofd van de marine-eenheid van Rolls-Royce, geeft aan dat het niet de vraag is of, maar slechts wanneer dit gaat gebeuren. "De benodigde technologieën zijn beschikbaar, het is alleen een kwestie van het samenbrengen er van."

Virtuele scheepsbruggen

De schepen kunnen worden aangestuurd vanaf het vaste land. Door middel van speciale virtuele scheepsbruggen kan de volledige besturing vanaf het land plaatsvinden. Zoals in onderstaande video te zien is, maken virtual reality technieken het mogelijk om de scheepsbrug in kwestie te simuleren en waar nodig van kostbare extra informatie te voorzien.

Scheepsvloot

Volgens Levander moet het mogelijk zijn voor een klein team van 7 tot 14 personen zorg te dragen voor een flinke vloot van schepen over de hele wereld. Met behulp van de virtuele scheepsbruggen kunnen ze alles op en rondom het schip in de gaten houden. De kostenreductie die dit met zich meebrengt zal gigantisch zijn. Denk alleen al aan de kosten die gemoeid zijn met de salarissen van de bemanning van een schip die het grootste deel van het jaar aan het werk is.

Rolls-Royce: binnen 10 jaar drone-schepen een feit

0 Reacties

    Plaats een reactie