De Canadese uitvinder Charles Bombardier heeft een nieuwe toepassing bedacht voor de inzet van drones. Als het aan de Canadees ligt wordt zijn ontwerp voor een vliegende schotel de toekomst van het bestrijden van bosbranden, zo meldt NOS.

Firesound

Bombardiers drone, een geel gevaarte van een meter in doorsnee, draagt de naam 'Firesound'. Net als de andere drones heeft de Firesound een aantal speciale camera's aan boord waarmee brandjes snel kunnen worden opgemerkt. Maar de Firesound heeft daarnaast nog een bijzondere functie: hij kan brandjes blussen met behulp van geluid. Dus zonder daarbij een druppel water of blusschuim te gebruiken.

Firesound drone blust branden zonder water

Brand blussen met geluid

Het was al bekend dat je met heel laag geluid kleine brandjes kan blussen. Door de trillingen van de geluidsgolven kan de zuurstof uit een brandend stuk hout gedrukt worden. Als er geen zuurstof meer bij een brand is, dooft die vanzelf.

Brandblusser met geluidsgolven

Twee studenten uit de Verenigde Staten lieten dat in 2015 al eens zien. Zij ontwikkelden en brandblusser die met geluidsgolven een klein vuurtje kan doven. Met hun ontwerp voor de brandblusser versloegen ze een militair onderzoekscentrum. Deze club bluste al eens met heel laag geluid een brand maar maakte er nooit een handig te vervoeren apparaat van.

Kleine brandjes

Bombardier gebruikt dezelfde techniek in zijn Firesound. Door heel laag geluid uit te zenden kan de Firesound kleine brandjes blussen. Volgens de bedenker is het nu nog niet mogelijk om grote bosbranden te blussen met geluid - daarvoor kan het apparaat simpelweg niet hard genoeg.

Signaleren

Het zal dus voorlopig blijven bij het opmerken van kleine brandjes. Niet onbelangrijk - zo'n 90 procent van de grote bosbranden in de VS ontstaat door mensen niet veilig met vuur omgaan en kleine brandjes veroorzaken. Op nummer twee staat blikseminslag.

Blikseminslag

Er ligt volgens Bombardier een mooie kans voor zijn drone, zo schrijft hij op zijn site: Een interessant experiment is om de drone na of tijdens een onweersstorm erop uit te sturen. Hij zou dan brandjes kunnen blussen of opsporen die zijn ontstaan na een blikseminslag.

Firesound drone blust branden zonder water

Uitvinder Charles Bombardier

Voorlopig bestaat de Firesound alleen nog op papier en vliegt hij nog niet. Er zijn al experimenten gedaan met andere drones die brandjes blussen met water. De Flite bijvoorbeeld. Het nadeel van deze drone is dat hij, net als grotere blusvliegtuigen, na het legen van de watertank terug moet vliegen.

Uitvingen

Aan de uitvinder hoeft het in elk geval niet te liggen. Charles is een telg van de bekende familie Bombardier - bekend van de gelijknamige Canadese multinational die treinen en vliegtuigen bouwt. Hij staat bekend als uitvinder maar ook als investeerder. Hoewel hij al verschillende drone-types op de markt heeft gebracht, is het ook wel eens voorgekomen dat hij alleen een idee presenteert om anderen te inspireren.

Bron: NOS

0 Reacties

    Plaats een reactie