In Friesland vliegt een drone autonoom over de velden van melkveehouder Michiel Kroes. De drone levert niet alleen een kostenbesparing op, maar verbetert ook de opbrengst van het land.

eBee

De landbouwdrone met de naam "eBee" is voorzien van een speciale camera, die het perceel fotografeert. De foto’s worden verwerkt tot gewaskaarten, waardoor de hoeveelheid mest nauwkeurig kan worden bepaald.

Drone levert Friese melkveehouder beter rendement op

Rendement

Naast de kostenbesparing die dat oplevert, moet het ook leiden tot een verhoging van de kwaliteit van het voer voor het melkvee. "Op die manier proberen we een hogere melkproductie te behalen en uiteindelijk een beter rendement", legt Kroes uit.

Agri-tech

"Agri-tech is hot. Er zijn veel toepassingen van technologieën in de agricultuur. Het gaat heel snel daar", vertelt Herman Tange van ING vrijdag in Z in Zaken.

Drone levert Friese melkveehouder beter rendement op

Autonoom

Je hebt naast de machines om de koeien te melken ook landbouwvoertuigen die autonoom de velden leeghalen. Ook wekken boeren steeds vaker energie op met behulp van zonnepanelen en windturbines.

Drone levert Friese melkveehouder beter rendement op

Drones

De automatische drone die boven het land van Kroes vliegt, is afkomstig van loonbedrijf Thijssen. Na het invoeren van het gebied en de landingsplaats berekent het systeem de vliegroute en -hoogte.

Goedkoop

"Drones waren een aantal jaar geleden nog te kostbaar, maar technologie is heel snel goedkoper geworden", besluit Tange.

Drone levert Friese melkveehouder beter rendement op

0 Reacties

    Plaats een reactie