Het Pentagon heeft in het afgelopen decennium drones ingezet om te spioneren op Amerikaanse grondgebied voor niet-militaire missies, zo blijkt uit een nieuw rapport dat gepubliceerd is door USA Today.

Rapport

Het rapport door een inspecteur-generaal van het Pentagon, openbaar gemaakt in het kader van een Freedom of Information Act verzoek, beschrijft dat spy drones tussen 2006 en 2015 minder dan 20 keer niet-militaire missies hebben uitgevoerd. De vluchten hebben altijd plaatsgevonden in overeenstemming met de bestaande wetgeving. Het rapport, dat geen details verstrekt over de aard van de binnenlandse spionage missies, zegt dat het Pentagon het gebruik van militaire drones op Amerikaanse bodem zeer serieus neemt en zelden toepast.

Drone missies

Het Pentagon heeft een gedeeltelijke lijst van de drone missies gepubliceerd die in niet-militaire luchtruim boven de Verenigde Staten hebben plaatsgevonden, inclusief de reden voor het gebruik van het onbemande vliegtuig. De lijst bevat negen missies gevlogen tussen 2011 en 2016, voornamelijk om te helpen met zoek- en reddingsacties, overstromingen, branden of National Guard oefeningen.

Verenigde Staten gebruikt militaire spy-drones voor niet-militaire missies boven eigen grondgebied


Wetgeving

Een senior-analist beleid voor de American Civil Liberties Union (ACLU), Jay Stanley, vertelt dat het goed nieuws is dat er geen wettelijke overtredingen hebben plaatsgevonden, maar de technologie is zo geavanceerd dat het mogelijk is dat er bepaalde wetten moeten worden herzien.

Gevoelig

"Soms verandert nieuwe technologie zo snel dat de bestaande wetgeving niet meer passen wat mensen normaal vinden", zei Stanley. "Het is belangrijk om te onthouden dat het Amerikaanse volk drones een zeer gevoelig onderwerp vindt."

0 Reacties

    Plaats een reactie