Regels voor het professionele gebruik van drones worden versoepeld. De voorwaarden die gelden voor recreatieve en beroepsmatige vliegers moeten meer op elkaar lijken. Dat kan professionele gebruikers duizenden euro's schelen, zo meldt NOS.

Voorjaar

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Staatssecretaris Dijksma dat ze afgelopen maanden over nieuw beleid heeft gepraat met defensie, politie en bedrijven die met drones werken. Dijksma wil dat de nieuwe regels in het voorjaar ingaan.

Voorjaar

Beroepsmatige gebruikers van de onbemande vliegtuigjes kunnen door de versoepeling volgens Dijksma 11.000 euro besparen doordat ze geen brevet en een bewijs van luchtwaardigheid meer hoeven te hebben. Vliegers hoeven hun vlucht in de toekomst ook niet meer 24 uur van te voren aan te melden bij de burgemeester van de betrokken gemeente.

Professioneel vs Recreatief

Dijksma wil de regels versoepelen omdat er op dit moment volgens haar een slechte balans is tussen professionele en recreatieve gebruikers.

Luchtvaartregister

De staatssecretaris wil ook bekijken of drones van professionele gebruikers voortaan nog wel ingeschreven moeten worden bij het Luchtvaartregister. Ze vraagt zich af of dat wel wenselijk is aangezien er over een paar jaar waarschijnlijk een Europese registratie komt.

EU

In 2018 moeten regels over drones in de hele EU hetzelfde zijn. Aangezien de technologie zo snel ontwikkelt wil staatssecretaris Dijksma daar niet op wachten.

Regels voor professioneel gebruik drones soepeler

Ongelukken

Dinsdag werd bekend dat er de afgelopen jaren twee (bijna) ernstige incidenten waren met drones in Nederland. Een keer botste een drone bijna op een klein vliegtuig.

0 Reacties

    Plaats een reactie