Het lijkt te mooi om waar te zijn; een drankje doen in een café waar een drone je bestelling opneemt en een andere drone vervolgens jouw koude biertje komt brengen. Studententeam Blue Jay van de TU Eindhoven opent binnenkort een pop-up café waarin hun Blue Jay drones hun kunsten kunnen vertonen. ‘Daar willen we echt een ervaring gaan neerzetten’, zegt teammanager Tessie Hartjes. Het drone-café opent naar alle waarschijnlijkheid haar deuren op 22 april aanstaande, wanneer de TU Eindhoven haar 60-jarige bestaan viert.

Drones in een pop-up café

In september 2015 presenteerde een studententeam van de TU Eindhoven de huisdrone Blue Jay; een drone die mensen kan helpen bij kleine klusjes binnenhuis. Onderstaande YouTube video laat zien wat de huisdrone allemaal kan. De studenten willen nu laten zien dat de Blue Jay nog meer in zijn mars heeft, namelijk biertjes serveren! De Eindhovense studenten openen binnenkort een pop-up drone café waarin de kunsten van de bier-serverende drones kunnen worden gedemonstreerd. Het is de bedoeling dat dit café 22 april haar deuren opent tijdens het 60-jarige bestaan van de Technische Universiteit in Eindhoven.

Samenwerking tussen drones

Het was in eerste instantie het doel van de Eindhovense studenten om een Blue Jay drone de bestellingen op te laten nemen en een andere drone de drankjes uit te laten serveren. Het blijkt echter ingewikkeld om spraakherkenning in een drone te integreren; door rumoerigheid in het café kan de drone de mensen letterlijk niet verstaan. De studenten hebben hier een andere manier op gevonden; gasten gaan hun gewenste bestelling voor een drone aanwijzen op een kaart. Deze drone geeft de bestelling door aan een collega-drone, die het bestelde drankje van een barman met behulp van een grijpfunctie kan aannemen. "Door het interne navigatiesysteem weet de drone aan welke tafel de gast zit die de bestelling heeft gedaan", legt Tessie Hartjes uit. In totaal vliegen straks 6 drones door het café via een vaste geprogrammeerde route waar je als gast niet mag lopen om ongelukken te voorkomen.

Eindhovense Blue Jay drones serveren biertjes

Tal van mogelijkheden

Het studententeam uit Eindhoven wil met de drone vooral laten zien wat de mogelijkheden zijn met drones en hebben niet de intentie om horecapersoneel te vervangen. In het pop-up café werken personeel en drones samen en vullen elkaar aan; de barman heeft meer tijd voor een praatje met klanten nu de drone hem ontziet. Niet alleen in de horeca zouden drones in de toekomst een toegevoegde waarde kunnen zijn. "Onze drones kunnen dingen vinden, oppakken en brengen, dus ze zouden bijvoorbeeld ook kunnen worden ingezet als hulp in huis, om een brandje te blussen of om medicijnen rond te brengen in een ziekenhuis".

Je kan de studenten en het drone-café momenteel via een crowdfunding campagne steunen. Wil je het drone-café bezoeken? Dit kan van 22 t/m 24 april op de campus van de Technische Universiteit in Eindhoven.

0 Reacties

    Plaats een reactie