Lucht- en ruimtevaart bedrijf Boeing is niet alleen in de lucht, maar ook al jarenlang actief onder water. Met de Echo Voyager komt het bedrijf met een revolutionaire zelfstandig opererende onderzeeër.

Echo Voyager

Volgen Boeing zal hun nieuwste product de wereld van het onderwater onderzoek veranderen. De Echo Voyager is namelijk, in tegenstelling tot de huidige onbemande onderzeeërs, in staat om maandenlang zelfstandig te opereren, zonder dat er een moederschip in de buurt is. Dit biedt uitkomst voor veel onderzoek dat tot op heden niet of nauwelijks uitvoerbaar was.

Boeing

Boeing is al zo'n 50 jaar actief bezig is de wereld van geavanceerde onderzeeërs. Tot voor kort waren de Echo Ranger en de Echo Seeker de top-modellen van het bedrijf. Deze twee onderzeeërs konden 2 tot drie dagen zelfstandig onderzoek doen. Met de Echo Voyager, die maanden lang onder water kan blijven, wordt deze begrenzing in één klap gigantisch opgerekt.

Mogelijkheden

De Echo Voyager is niet voor één specifieke klant ontwikkeld. Volgens directeur Advanced Technology Programs Lance Towers is de onderzeeër uitstekend geschikt voor onderzoeker onder het wateroppervlak, zoals bijvoorbeeld het in kaart brengen van de zeebodem. Maar ook voor de marine zou de Voyager een uitkomst zijn. De jongste telg van de Boeing-familie is in staat om tot ruim 3 kilometer diepte te duiken. De verzamelde data wordt verzonden door om de zoveel tijd zendapparatuur net boven het water uit te steken en verbinding te maken met het thuisfront. Draadloos contact onder water blijft vooralsnog niet mogelijk in verband met de slechte geleiding van de signalen in water.

0 Reacties

    Plaats een reactie