Om de kwaliteit van water te monitoren is het verzamelen van watermonsters van groot belang. Dit is normaal gesproken een tijdrovende en soms ook gevaarlijke klus. Met de inzet van drones wil Australiër Dan Squire dit drastisch vereenvoudigen.

Drones Over Water

Afgelopen jaar startte Squire de Drones Over Water organisatie, waarmee hij technieken ontwikkelt om drones in te zetten bij het verzamelen van watermonsters. Bij bijvoorbeeld olierampen kan het handmatig verzamelen van watermonsters erg gevaarlijk zijn. Ook bij andere moeilijk te bereiken locaties zoals in mijnen of ver uit de kust kunnen drones uitkomst bieden. In november 2015 won Squire de hoofdprijs bij de Flinders University’s New Venture Institute eNVIes awards, en haalde hiermee 25.000 dollar op voor zijn project. Dan-Squire-Flinders-AwardDan-Squire-Flinders-Award

Techniek

Squire ontwikkelde een speciaal component dat aan onder een waterproof drone kan worden bevestigd. Wanneer de drone op het water landt, en het component in het water zakt, opent een compartiment en neemt een watersample. Vervolgens vliegt de drone terug met het watersample, maar ook on-board kunnen tests worden uitgevoerd. De verzamelde data wordt vervolgens draadloos verzonden.

Metingen

Met de uitvinding van Squire kunnen samples worden verzameld op vooraf ingestelde dieptes. Door middel van GPS signalen kan de drone met grote nauwkeurigheid naar een gewenste locatie vliegen voor het nemen van een sample. De on-board metingen bestaan op dit moment uit het bepalen van de pH-waarde, temperatuur, geleidingsvermogen en redoxreactie.

0 Reacties

    Plaats een reactie