De National Oceanic and Atmospheric Administation (NOAA) is bezig met de ontwikkeling van drones die meetkastjes van bovenaf in stormen kunnen droppen. Een team van de NOAA onderzoekt of drones gebruikt kunnen worden om tijdens zware stormen dagelijks de weersomstandigheden te voorspellen.

Storm voorspellen

Robbie Hood van de NOAA wist afgelopen zaterdag, tijdens een jaarlijkse bijeenkomst van het AAAS in Washington DC, het publiek over een nog onbekende storm boven de Stille Oceaan te informeren. Hood had deze kennis vergaard via een van de drones van de NOAA, die met deze storm meevliegt richting het vaste land van de Verenigde Staten. De organisatie werkt aan een drone die van bovenaf meetapparatuur in een storm kan droppen. Tijdens de val kan zo'n meetkastje nauwkeurige voorspellingen maken. drones_weather_forecast_stormdrones_weather_forecast_storm

Global Hawk drone

De Amerikaanse overheid kreeg na de ravage die orkaan Sandy in 2012 aanrichtte in het oosten van de VS meer interesse in het onderzoek van de NOAA. Er is behoefte aan nauwkeurigere apparatuur die de weersverwachting kan voorspellen. Om stormen te volgen gebruikt de NOAA een Global Hawk drone, een militaire drone die ook is ingezet voor experimenten van NASA. De drone kan 26 uur achter elkaar vliegen. "Je kan een storm volgen terwijl deze de Atlantische Oceaan oversteekt", aldus Hood.

Nauwkeurige metingen

Bovenop de Global Hawk drone is een apparaat bevestigd dat automatisch kleine meetkastjes kan droppen van boven de storm. Tijdens de val van deze kastjes worden er nauwkeurige metingen gedaan van temperatuur, luchtdruk en luchtvochtigheid. Dit kan worden gedaan met slechts één muisklik, op duizenden kilometers afstand. Voorheen moest dergelijke apparatuur handmatig in de storm worden gegooid vanuit bemande vliegtuigen. "Drones zijn een slimmere oplossing", zegt Robbie Hood. "Drones kunnen lager, hoger, langer en met minder brandstof vliegen dan de bemande vliegtuigen die nu worden gebruikt". drone_storm_abovedrone_storm_above

Storm ontwikkeling voorspellen

Andere functionaliteiten van de drone maken het mogelijk real-time 3D kaarten van de wind en de neerslag te maken. Tot nu toe kan het onderzoeksteam met de verzamelde data concluderen dat drones, in combinatie met traditionele meetmethodes, nauwkeurige voorspellingen van stormen mogelijk maken. De NOAA onderzoekt ook andere manieren om drones te gebruiken bij werkzaamheden. Zo vliegt er bijvoorbeeld een drone mee met een bemand vliegtuig vanuit Hawaii dat de storm El Niño in kaart brengt.

0 Reacties

    Plaats een reactie