Britse wetenschappers van de University of Bath willen met behulp van drones tijdelijke opvangconstructies 3D-printen. Op deze manier kan relatief snel op afstand opvang worden gerealiseerd in afgelegen rampgebieden. In combinatie met een Additive Building Manufacturing (ABM)-systeem is het mogelijk te 3D-printen met materialen die reeds op de locatie aanwezig zijn.

Noodcontructies door drones

Wetenschappers van de University of Batch hebben werken tijdens een 4-jarig project samen met onderzoekers van het Imperial College en de University College London. De Britse onderzoekers bekijken de mogelijkheden om drones in te zetten voor het bouwen van noodconstructies in afgelegen gebieden, bijvoorbeeld wanneer deze zijn getroffen door een natuurramp. De drones worden ontwikkeld om gebruik te kunnen maken van een zogenaamd Additive Building Manufacturing (ABM) systeem. Dit reeds bestaande systeem maakt het mogelijk om met 3D-technologie tijdelijk onderdak en gebouwen te realiseren.

Op locatie printen

Het plan van de Britse onderzoekers is om een zwerm drones een rampgebied te laten betreden en het landschap te scannen. Met behulp van Building Information Management (BIM) systemen kunnen de drones zelf tijdelijk onderdak ontwerpen en deze rechtstreeks op locatie printen met het ABM-systeem, wat kan worden gezien als een mobiele 3D-printer. Er kan op deze manier tijdelijk onderdak geboden worden aan mensen in nood voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn. Ook bruggen zouden door de 3D-drones gebouwd kunnen worden. drones_3dprinten_noodgebieden_opvangdrones_3dprinten_noodgebieden_opvang

ABM 3D-printers

ABM is een nieuwe technologie die momenteel een revolutie veroorzaakt in de bouw. ABM maakt het mogelijk om gebouwen en bouwmaterialen in 3D te printen. De technologie zorgt voor lagere transport- en materiaalkosten en een snellere constructie tijd. De grote afmetingen van de huidige ABM-systemen zorgen er echter voor dat de apparaten lastig op grote schaal zijn in te zetten. Ook zijn de kosten voor onderhoud en reparatie nog ontzettend groot, met name in afgelegen gebieden. De Britse wetenschappers willen met de inzet van zwermen drones de huidige ABM-systemen omvormen tot een meer mobiele versie dat flexibel kan worden ingezet.

Realiseren

Om de plannen voor het 3D-printen van noodopvang daadwerkelijk te realiseren dienen te wetenschappers huidige ABM-systemen te verkleinen en luchtwaardig te maken. Wanneer dit lukt worden drones kleine mini-fabrieken die onderling samenwerken om een in rap tempo een gebouw uit de grond te stampen. Onderzoeker aan de Faculteit van Architectuur en Civiele Techniek van de University of Bath Dr. Chris Williams licht toe: "Het is zeer interessant om aan een project te werken waarbij de structuur zo licht en efficiënt moet zijn dat het kan worden gebouwd door drones". In het Britse onderzoek worden drones ingezet om als 3D-printer te fungeren. Er worden echter ook drones gemaakt met 3D-pinters, zoals een FPV-drone en een custom DeadMau5 drone. Het Nederlandse Aerialtronics presenteerde in 2014 al plannen voor de inzet van 3D-printers bij de productie van drones.

0 Reacties

    Plaats een reactie