In Nevada is een team van wetenschappers er in geslaagd een autonome drone voorzien van cloud seeding technologie te laten vliegen. Met deze techniek is het mogelijk om regen op te wekken in door droogte geplaagde gebieden.

Waterschaarste

In Nederland kennen we het probleem niet echt, maar in veel delen van de wereld heerst er waterschaarste. Lange periodes van droogte zorgen ervoor dat mensen zonder water komen te zitten, gewassen slecht groeien, en in sommige gevallen waterkrachtcentrales te weinig energie kunnen produceren. Nu kan je in dit geval een regendansje doen om de regen op te wekken, maar er bestaat ook een meer wetenschappelijke, effectievere manier, namelijk cloud seeding.

Cloud seeding

Al in de jaren 40 ontdekte wetenschapper Bernard Vonnegut dat je met behulp van zilverjodide regen uit de wolken kon opwekken. De eigenschappen van zilverjodide lijken erg veel op die van ijsdeeltjes, en kan er voor zorgen dat waterdamp in een wolk condenseert om vervolgens als regen naar beneden te komen. Deze techniek staat bekend als cloud seeding en wordt inmiddels al tientallen jaren gebruikt.

Nevada

Normaal gesproken wordt cloud seeding uitgevoerd door middel van vliegtuigen die dwars door "volle" wolken vliegen. Wetenschappers uit Nevada, waar het ook vaak lange tijd niet regent, hebben nu een drone ontwikkeld die sterk genoeg is om voorzien van cloud seeding techniek door wolken heen te vliegen. Ze gebruiken hiervoor een DAx8 drone van Drone America met 8 rotoren. Door middel van speciale software is het mogelijk deze drone op basis van vooraf ingestelde waypoints een bepaald traject af te laten leggen en op het juiste moment de zilverjodide in de wolk te spuiten. Gecombineerd met het nauwkeurig in kaart brengen van regenwolken kan dit een veel makkelijkere, en ook veel goedkopere, manier zijn om regen op te wekken.

Kostenbesparing

Gemiddeld genomen levert cloud seeding 4 tot 10% meer regen op, maar men stelt dat een investering in cloud seeding al bij 1,5% meer regen rendabel is. Een waterkrachtcentrale in Californië steekt jaarlijks zo'n 150.000 dollar in deze vorm van regenopwekking om tegemoet te komen aan de energievraag.

0 Reacties

    Plaats een reactie