Kunnen drones worden ingezet om de sprongen van kitesurfers te analyseren en verbeteren? Joost Hopmans, consulent Sport en Bewegen bij SportZeeland, is van mening dat de inzet van drones de surfkwaliteiten van surfers bij het Internationaal Trainingscentrum Freestyle Windsurfen te Brouwersdam kan verbeteren.

Innovatie met drones

Het Internationaal Trainingscentrum Freestyle Windsurfen werd in oktober 2015 geopend aan het Grevelingenmeer in Brouwersdam. Met het trainingscentrum profileert de provincie Zeeland zich nog meer als watersportprovincie. Consulent Joost Hopmans was nauw betrokken bij de totstandkoming van het centrum. Hij is van mening dat er meer met het trainingsfaciliteit kan gedaan worden op het gebied van innovatie, zo vertelt hij aan de Plaatselijke Zeeuwse Courant. De inzet van drones biedt volgens Hopmans kansen om professionele (kite)surfers meer met het centrum te verbinden. kitesurfen_brouwersdam_analyse_droneskitesurfen_brouwersdam_analyse_drones

Video analyse

Met de inzet van drones voor video analyse denkt Hopmans de faciliteiten van het trainingscentrum naar een hoger niveau te tillen. "Nu verblijven de professionals in de wintermaanden voor trainingsstages vele weken in Zuid-Afrika en Brazilië. Tegen de temperatuur daar - 30 graden - kunnen we hier natuurlijk niet op. Maar we kunnen wel andere manieren bieden om hun techniek te verbeteren. Videoanalyse bijvoorbeeld. Ik zou graag willen dat er drones ingezet gaan worden die de sprongen vastleggen. Later kunnen de beelden worden bekeken en zien de kiters en surfers wat er nog beter kan", zegt Joost Hopmans.

Samenwerking met drone ontwikkelaars

Door drones te gebruiken voor de analyse van surfers wordt het trainingscentrum ook interessant voor drone-fabrikanten en ontwikkelaars. "Ik wil eigenlijk van de Brouwersdam een soort field lab maken voor partijen die drones ontwikkelen", zegt Hopmans. "Zo'n bedrijf kan dan de drones testen en verbeteren én de watersporters worden er ook enorm mee geholpen."

Internationaal Trainingscentrum Freestyle Windsurfen

Hopmans gaat nog om de tafel zitten met de eigenaars van het Zeil- & Surfcentrum Brouwersdam, waar het trainingscentrum in gehuisvest is, maar geeft aan dat men wel al oren heeft naar de plannen. "Het gaat nu nog om de verdere uitwerking", aldus Hopmans. Hoogstwaarschijnlijk komt de internationale top van het freestyle windsurfen in oktober weer naar Brouwersdam voor een wedstrijd. Mogelijk kunnen de deelnemers aan hun verblijf een trainingsstage vastkoppelen en gebruik maken van de nieuwe technieken met drones.

0 Reacties

    Plaats een reactie