Het CDA in het Limburgs Parlement is tegen het inzetten van drones om de asbestdaken in de provincie Limburg in beeld te brengen.

Asbest

De provincie wil met een zogeheten hyperspectrale beeldanalyse vanuit de lucht snel in kaart brengen waar asbest aanwezig is. Via het systeem, vergelijkbaar met een infraroodsysteem, wordt duidelijk welk materiaal is gebruikt voor daken.

CDA

In een vergadering van het Limburgs Parlement wees CDA-statenlid Mariska Werry erop dat asbest op daken tot 2024 legaal is. Bovendien schuurt het met de privacy-regels, zo was haar boodschap. verboden-toegang-asbest-dakenverboden-toegang-asbest-daken

Toegestaan

SP-gedeputeerde Daan Prevoo antwoordde dat het maken van luchtfoto's wettelijk is toegestaan. De inzet van drones biedt de mogelijkheid om snel en adequaat te meten waar het asbest zich bevindt. Daarmee kan heel snel in kaart worden gebracht om hoeveel vierkante meter asbestdaken het precies gaat in Limburg. Precies zoals het Limburgs Parlement wilt, aldus Prevoo.

2024

Het inzetten van drones is één van de mogelijkheden. “Maar we gaan ze niet als een ‘Bromsnor’ op de mensen afsturen”, zo zei Prevoo. Uiterlijk 1 januari 2024 moeten alle daken van woningen, stallen en bedrijven vrij van asbest zijn.

Plan

Het Limburgse provinciebestuur heeft hiervoor het aanvalsplan asbest en energie opgesteld. Daarbij wordt de asbestsanering gebruikt om duurzame energie te stimuleren, bijvoorbeeld via de zonnepanelen. Het Limburgs Parlement ging vrijdag akkoord met het plan voor asbestsanering. Alleen de PVV, GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen de invoering van het plan. verboden-toegang-asbest-ontruiming-limburgverboden-toegang-asbest-ontruiming-limburg

0 Reacties

    Plaats een reactie