Er wordt veel gekeken naar oplossingen die drones kunnen bieden voor een breed scala aan werkzaamheden. Eén daarvan is de kansen die drones bieden voor de landbouwsector. De onbemande luchtvaartuigen moeten hier de huidige tractor gaan vervangen. De landbouwdrone is dichterbij dan je denkt want een bedrijf uit Almelo hoopt de eerste vliegen tractor volgend jaar al op de markt te kunnen aanbieden.

Drone

De Almelose machinefabriek van Eelco Osse komt met een nieuwe landbouwdrone. De drone is 2,5 bij 2,5 heeft acht motoren en propellers en kan maximaal 150 kilogram tillen. De drone is voorzien van een sproei-installatie waarmee twee hectare besproeid kan worden.

Lading

De drone is in staat om zelf de lading weer bij te vullen wanneer deze leeg is. Ook vliegt de drone automatisch terug naar het basisstation om zichzelf weer op te laden wanneer de accu’s leeg raken. Dit betekent dat je met de drone in totaal tachtig hectare achter elkaar kan bewerken, zonder dat je hier bij hoeft te zijn. De route die de drone af moet leggen is vooraf met coördinaten in te voeren.

Voordeel

Het grote voordeel van de landbouwdrone is dat deze zelf de grond niet aanraakt. Wanneer je met een tractor over het land rijdt wordt de grond dicht gereden. Hierdoor moet er steeds dieper worden geploegd om weer losse grond te krijgen. Met een drone blijft de grond dus onaangetast en ontstaan er geen sporen op het land.

Volgend jaar te koop

De vliegende trekker is door Osse in samenwerking met onder meer de universiteiten in Twente en Wageningen ontwikkeld. De drone moet ongeveer 60.000 euro gaan kosten en is naar verwachting volgend jaar te koop. almelose-machinefabriek-eelco-osse-group-drone-landbouwdrone-vliegende-tractor-2016_2almelose-machinefabriek-eelco-osse-group-drone-landbouwdrone-vliegende-tractor-2016_2

DJI MG-1

Ook de marktleider op het gebied van drones, DJI, heeft eind vorig jaar een landbouwdrone aangekondigd. De Agras MG-1 kan zo’n 4 hectare per uur bespuiten en beschikt over een tank met een maximale inhoud van zo’n 10 liter. Deze drone wordt vooralsnog alleen in China en Zuid-Korea uitgebracht en gaat zo’n 14.000 euro kosten.

0 Reacties

    Plaats een reactie