Wings for Aid kan met een eenmalige donatie van 1,5 miljoen euro uit het noodhulpfonds van het Ministerie van Buitenlandse Zaken doorgaan met de ontwikkeling van hulpdrone. De drone levert hulpgoederen af in afgelegen, met normaal transport niet snel te bereiken, gebieden.

Tweede Kamer

Gister stemde de Tweede Kamer in met een amendement van Eric Smaling (SP) en Fred Teeven (VVD) om het bedrag beschikbaar te stellen.

Wings for Aid

Het bereiken van mensen in afgelegen gebieden die getroffen zijn door een ramp of geen toegang hebben tot medicijnen, is vaak erg moeilijk. Bij de aardbevingsramp in Nepal in april van dit jaar duurde het soms meer dan een week voordat mensen in de bergdorpen werden bereikt. De onbemande vrachtdrone van Wings for Aids moet hier verandering in gaan aanbrengen.

Drone

De drone heeft een spanwijdte van 3 tot 5 meter en kan pakketten van 30 tot 40 kg met medicijnen, dekens, water en voedsel meenemen. Met één zending kunnen 60 tot 80 mensen een dag overleven.

Ontwikkeling

Aan de ontwikkeling van het toestel doen specialisten van de 3 Nederlandse TU’s mee, van het bedrijf AvioniCS (controle-systemen voor drones) en het EU-project Selfly dat een elektronisch oog voor kleine vliegtuigen ontwikkelt. Het ontwerp van de drone is gemaakt door Studio VanBerlo. wings-for-aid-hulp-drone-vluchtwings-for-aid-hulp-drone-vlucht

Missie

Het is de bedoeling dat het toestel geheel autonoom naar zijn bestemming vliegt, zijn goederen aflevert en weer naar de basis terugkeert. Dit alles over een afstand tot zo’n 100 kilometer.

Hulporganisaties

Om het project tot een succes te maken is de logistiek en het management rond de hulpdrone minstens zo belangrijk. Omwille van deze reden zijn ook hulporganisaties betrokken bij de ontwikkeling van het toestel.

Bijdrage

Met de bijdrage uit het noodhulpfonds gaat Wings for Aid een prototype bouwen. wings-for-aid-hulp-drone-schetswings-for-aid-hulp-drone-schets Beeldmateriaal: Studio VanBerlo

1 Reacties

  1. Aad van den burg

    Wat is er met de 1,5 miljoen van Buitenlandse zaken gedaan die wings for aid al in 2015 heeft ontvangen? Of is het alleen een subsidiekluiver. Zo moeilijk is het maken van een prototype drone ook weer niet. Zeker als ze goedkoper zijn dan dat het uit de lucht schieten kost (citaat)

Plaats een reactie