Drones kunnen bij verschillende activiteiten de veiligheid en effectiviteit enorm ten goede komen. Zo worden ze bijvoorbeeld ingezet bij het doen van gevaarlijke inspecties, maar ook kunnen ze van pas komen bij het bestrijden van branden. Lockheed Martin heeft in een demonstratie aangetoond dat een drone, in samenwerking met een helikopter, zeer goed in staat is om branden te bestrijden.

Lockheed Martin

Lockheed Martin heeft aangetoond dat drones en helikopters kunnen samenwerken bij het bestrijden van branden. Door middel van een luchtverkeersleidingssysteem zijn drones en helikipters in staat om met elkaar te communiceren. Lockheed Martin heeft dit aangetoond middels een demonstratie. Tijdens de demonstratie werd gebruik gemaakt van een drone en een helikopter: de Stalker XE UAV en de K-MAX helikopter. lockheed-martin-615x350lockheed-martin-615x350

Stalker XE & K-MAX

De Stalker XE is een drone gemaakt door Lockheed Martin's Skunk Works. Het onbemande vliegtuigje excelleert in het vergaren van informatie en het maken van HD-beelden onder moeilijke omstandigheden. Hij kan daarnaast meer dan 8 uur in de lucht blijven. Ten slotte is hij in staat om overdag én 's nachts te vliegen. De K-MAX is een helikopter die is ontwikkeld door Kaman, maar uitgerust is met systemen van Lockheed Martin. De helikopter is in staat om gewichten tot meer dan 2500 kg te dragen en hij kan snelheden t/m 185 km/u bereiken.

Goed duo

De Stalker XE en de K-MAX vormen een ideaal duo. De stalker is namelijk in staat om snel informatie te verzamelen over het vuur (bijvoorbeeld over intensiteit en verspreiding) en de K-MAX kan vervolgens met hoog tempo naar de locatie vliegen om het vuur met bijvoorbeeld water te bestrijden. Door het luchtverkeersleidingssysteem van Lockheed Martin zijn ze ook nog in staat om met elkaar te communiceren waardoor ze helemaal als een geoliede machine kunnen fungeren.

Voordelen

Het voordeel van het inzetten van deze vliegende machines in plaats van mensen, is dat de Stalker XE en de K-MAX niet vermoeid kunnen raken. Daarnaast is het ook veel veiliger omdat brandweerlieden dan hun leven niet op het spel hoeven te zetten. Door middel van het luchtverkeersleidingssysteem is het ook mogelijk om snel te handelen in civiele luchtruimen.

Drone Argus

In Nederland is de Argus drone van het brandweerkorps Twente regelmatig in het nieuws geweest. Twente mag als eerste brandweerkorps drones inzetten bij het bestrijden van branden. Ze mogen echter alleen ingezet worden bij grotere branden.

0 Reacties

    Plaats een reactie