De lokale politie in België maakt al een tijdje gebruik van onbemande luchtvaartuigjes en nu is ook de federale politie in België van een drone voorzien. Het toestel gaat gebruikt worden bij verkeersongevallen en bij zoekacties. De drones zijn geen vervanging van de traditionele helikopter.

Drone

De Belgische federale politie heeft een HP01 octocopter in gebruik genomen die een vliegtijd van 25 minuten heeft. Het onbemande luchtvaartuig kan windsnelheden tot 135 kilometer per uur aan. De drone wordt ingezet bij de zoektocht naar vermiste of vluchtende personen en bij onderzoek van verkeersongevallen.

Meer drones

Inmiddels lopen er aankoopprocedures om het drone park uit te breiden. “Een drone zal echter nooit de klassieke luchtsteun vervangen, maar altijd complementair blijven”, aldus de Belgische politie.

Lokale politie

Verschillende lokale politie in België maakt al gebruik van drones. Zo is de Belgische Politie MidLim de Aerialtronics Altura Zenith drone gaan gebruiken nadat zij hun eerdere drone ter waarde van 20.000 euro eerder kwijtraakte.

Luchtvaartregels

In tegenstelling tot drones voor commercieel of privé gebruik zijn de politiedrones niet gebonden aan de luchtvaartregels. Om de toestellen wel op een veilige en verantwoorde manier in te zetten proberen zij zich wel zoveel mogelijk naar de geest van die wetgeving te gedragen. Er wordt momenteel ook aan een uniforme opleiding voor drone piloten en operators gewerkt.

Handhaving

De Belgische federale politie ziet de drones als een ideaal extra politiemiddel, maar blijft wel bezorgd over het potentiële gevaar van drones voor de privacy, openbare rust en veiligheid. Er wordt daarom ook nog onderzocht hoe drones beter gehandhaafd kunnen worden door de politie. Hier willen zij binnenkort een antwoord voor formuleren. belgische-federale-politie-zet-drones-in-octocopter-onbemand-luchtvaartuig-handhaving-12-2015belgische-federale-politie-zet-drones-in-octocopter-onbemand-luchtvaartuig-handhaving-12-2015

0 Reacties

    Plaats een reactie