Met zijn drone video is Zwier Spanjer één van de zes genomineerden voor “Drone video van het jaar 2015”. Een uitstekende reden om meer te weten te komen over deze luchtfotograaf en zijn liefde voor drones.

Drone Video van het Jaar 2015

Tot en met 30 november 2015 kun je stemmen op jouw favoriete “Drone Video van het Jaar 2015”. Stemmen kan via: http://award.drones.nl. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

Drone gered van verdrinkingsdood – Zwier Spanjer

Één van de 6 genomineerden is de drone-video van Zwier Spanjer. Hij maakte zijn eerste vlucht met de drone en die zou meteen legendarisch worden. De batterij van de drone raakte leeg en de DJI Phantom 2 drone zette een automatische landing in. De drone ging recht op het water en Zwier twijfelde geen moment. Zwier rende op het water af, sprong erin en redde zijn drone net op tijd van een verdrinkingsdood. De video ging de hele wereld over en werd miljoenen keren bekeken. Reden genoeg om Zwier eens het hemd van het lijf te vragen over zijn video en zijn hobby ‘drones’.

Hoe ben je met drones in aanraking gekomen?

"Ik heb altijd al een fascinatie gehad voor radiografisch bestuurbare helikopters en bootjes, en wilde al langer een drone zelf bouwen, maar ik werd ingehaald door de hedendaagse techniek. Toen waren er opeens kant en klare relatief betaalbare en betrouwbare drones. Dus toen heb ik vorig jaar een Phantom 2 gekocht."

Hoe lang vlieg je al met drones?

"Sinds November 2014, dus om en nabij precies een jaar, en het filmpje waar ik de sloot in sprong om m'n gloednieuwe drone te redden was ook echt de eerste vliegdag (18-11-2014) dus bijna precies een jaar geleden."

Met welke drone(s) vlieg je?

"Met een Phantom 2 van DJI, Maar ik ben nu bezig om een nieuwere DJI Inspire 1 met nieuwe Zenmuse x5r gimball op de een of andere manier te krijgen, zodat mijn vlieg companion en ik samen kunnen vliegen, dan kan 1 iemand zich focussen op het camerawerk en de ander is de piloot."

Wat vind je de leukste eigenschappen van een drone?

"Het meest fascinerende vind ik dat als je bijvoorbeeld ergens in het bos staat (wel op een open vlakte uiteraard) en je stijgt op, dat je echt het gevoel hebt dat je in de 'cockpit' zit, en dat er altijd dingen zijn die je vanaf de grond niet of heel anders gezien hebt. Zo vloog ik laatst ergens op de Veluwe en toen ik opsteeg zag ik pas dat het stukje bos wat een paar honderd meter verderop lag precies de vorm van een hartje had."drone_awards_interview-zwier-spanjer-drone-gered-uit-water_615x350drone_awards_interview-zwier-spanjer-drone-gered-uit-water_615x350

Hoe is jouw video tot stand gekomen?

"Ik had de drone net binnen, en een paar instructiefilmpjes gekeken en toen zijn een vriend van me en ik er direct op uit getrokken om m'n nieuwe drone te testen. Na bijna een hele dag op pad te zijn geweest zonder spannende verrassingen had ik nog 1 batterij over met ongeveer 20% percentage, en besloten we nog 1 laatste vlucht te maken. Tijdens het klaarmaken heb ik toen niet opgelet of m'n Phantom wel een 'home point' had gemaakt alvorens op te stijgen, m'n drone maakte die dus recht boven de sloot waar ik later in moest duiken. 3 minuten later was de batterij dan ook echt bijna leeg en zette m'n drone een automatische landing in, ik wist er toen nog niet genoeg van om hem manueel aan de grond te zetten en ben er toen in gedoken!"

Hoe kwam je tot de heldendaad om je drone te redden van verdrinking? Wat ging er in je hoofd om?

"Toen de drone langzaam begon te zakken waren m'n vriend Wouter (die hem aan het einde van het filmpje aanpakt) en ik in de war, PANIEK! Wat gebeurt er?! Zakt ie nu echt richting het water, of landt de drone er net naast? Nee sh*t, hij gaat recht op het water af, Wouter begint te rennen, ik ben nog aan het anticiperen terwijl ik langzaam door het weiland banjer (achteraf snap ik ook niet waarom ik niet een sprintje trek zodat ik ruimschoots op tijd ben, maarja, dan was het niet zo'n epische redding met alle gevolgen van dien geweest). Wouter staat buiten beeld te schreeuwen; 'Kom op Zwier, spring er in! hij gaat ten onder, GO! waarom spring je niet?! Na een halve seconde getwijfeld te hebben aan de waterrand besluit ik dat er inderdaad niets anders op zit. GOGOGO! Eenmaal in het water ging het allemaal een stuk moeizamer dan ik had gedacht, en ik was er dan ook heilig van overtuigd dat ik het net niet ging halen zoals je misschien wel aan mijn wanhoopsblik kunt zien!"drone_awards_interview-zwier-spanjer-drone-gered-uit-water_615x350_2drone_awards_interview-zwier-spanjer-drone-gered-uit-water_615x350_2

Heeft de drone het incident overleefd?

"Ja, geen druppel! Het moment dat ik hem had was ik nog erg bang dat ik een slag zou maken met m'n arm en de drone alsnog zou verdrinken, maar de goden stonden aan mijn zijde die dag!"

Wat vond je ervan dat je video viral is gegaan?

"Hilarisch, de nieuwe vorm van 1 minute of fame spreekt me sowieso erg aan, dat je met een heldenactie of iets anders eenmalig beroemd kunt worden."

Hoe waren de reacties? (Heb je een leuke anekdote?)

"Het is niet normaal hoe snel het vuurtje zich verspreidt over het internet. Vooral de discussie wat voor soort dier er aan het einde van mijn filmpje onder het kleine bruggetje door zwemt vond ik een giller. De één dacht dat het een krokodil was, de ander 2 eenden (wat het ook zijn) en uiteindelijk kwamen mensen tot de conclusie dat het 'crocoducks' waren. Verder opmerkingen als; 'Jongens als deze, daar winnen we de oorlog mee' maken een regenachtige januaridag een stuk leuker."

Het 'incident' is nu inmiddels bijna een jaar geleden. Durf je gewoon weer te vliegen?

"Ja vertrouwen in jezelf, de techniek is erg belangrijk. Ik check wel altijd alles dubbel voordat ik opstijg en ik vlieg enkel nog met volledig opgeladen batterijen. Verder altijd iemand meenemen die de omgeving in de gaten houdt en altijd veilig vliegen!"

Heb je de parodieën gezien op je video en wat vond je ervan?

"Geweldig, vooral de Lord of the Rings parodie en de Wilson (cast away) vond ik erg sterk."

Waarom is jouw video de Drone Video van het Jaar 2015?

"Ik vind alle nominaties heel mooi gemaakt en mooie beelden, onder sommige ook goeie muziek, iets wat bij mijn filmpje misschien ontbreekt, maar ik vond het wel zo puur om hem helemaal onbewerkt op internet te zetten, en de lach van Wouter aan het eind vond ik ook erg goed. Maar mijn filmpje is Drone Video van het jaar omdat het een compleet verhaal met, onbegrip, spanning, ongeloof en een zucht van opluchting is! En laten we wel wezen, niemand heeft zulke beproevingen moeten doorstaan (door eigen stomme schuld) als ik! En daarbij ben ik ook internationaal viral gegaan, dat vind ik ook wel tellen voor de overwinning!"drone_awards_interview-zwier-spanjer-drone-gered-uit-water_615x350_3drone_awards_interview-zwier-spanjer-drone-gered-uit-water_615x350_3

Als jouw video niet wint, welke hoort dan volgens jou bekroond te worden tot Drone Video van het Jaar 2015?

"Mij spreekt de video van het verlaten Tropicana zwemparadijs me erg aan, de vervallen staat waarin het verkeerd, bijna Jurassic Park achtige taferelen, en de combinatie van drone en grond shots vind ik goed gedaan!"

Hoe zie je de toekomst van drones voor je?

"The sky is letterlijk de limit, ik denk dat het steeds normaler wordt dat je drones in het straatbeeld ziet opstijgen en landen. Met verschillende toepassingen, maar denk dat het nog wel even duurt voordat drones aan alle veiligheidseisen kunnen voldoen om volledig autonome vluchten door een stad te maken zonder in een boom te vliegen. Maar ik denk dat over 15 jaar het dood normaal is dat je in het park zit met je vrienden en het bier is bijna op, dat de biertaxidrone een nieuwe sixpack komt brengen."

Geloof je in drone delivery? Zo ja, wat zien julie over 10 jaar gebeuren?

"Grappige vraag, want ik dacht dat het nog totaal in de kinderschoenen stond, maar toen las ik gisteren een paar artikelen op de Drones.nl over drone delivery, en kwam ik er achter dat het allemaal al een stuk verder ontwikkeld is dan ik aanvankelijk dacht! Dus mijn antwoord is ja, ik denk dat er nog heel wat in het verschiet zit wat drone bezorgingen betreft, alleen hoop ik wel dat er genoeg getest word alvorens er drones om je oren zoemen. Niets voor niets moet je vandaag de dag als drone piloot altijd een 'visual' zicht op je eigen) drone hebben."

Wat vind je van de huidige regelgeving voor drones?

"Toen ik vorig jaar mijn drone aanschafte hoopte ik er op lange termijn een film en fotoreportage van Amsterdam mee te kunnen maken, maar de regelgeving is vooralsnog alleen maar strenger geworden. Jammer dat de techniek vadaag de dag een stuk sneller gaat dan dat politici kunnen, ik las van de week over een soort klein vliegbewijs wat ze willen gaan testen in Denemarken, daar zou ik ook wel voor zijn. Een test van bekwaamheid die niet al te duur is en een wat lossere regelgeving zodra je dit bewijs hebt, zodat je ook mooie shots van de stad kunt maken bijvoorbeeld!"drone-video-van-het-jaar-2015-drones-award-nominatiesdrone-video-van-het-jaar-2015-drones-award-nominaties Tot en met 30 november 2015 kun je stemmen op jouw favoriete “Drone Video van het Jaar 2015”. Stemmen kan via:

. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

0 Reacties

    Plaats een reactie