Met zijn video is Wiebe de Jager één van de zes genomineerden voor “Drone Video van het Jaar 2015”. Een uitstekende reden om meer te weten te komen over deze luchtfotograaf, zijn video en zijn liefde voor drones.

Drone Video van het Jaar 2015

Tot en met 30 november 2015 kun je stemmen op jouw favoriete “Drone Video van het Jaar 2015”. Stemmen kan via: http://award.drones.nl. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

Keukenhof by drone – Wiebe de Jager

Één van de 6 genomineerden is de drone-video van Wiebe de Jager. In de video ‘Keukenhof by drone’ geeft De Jager een unieke kijk deze kleurrijke toeristische trekpleister. Naast het uitvoeren van zijn hobby, schrijft De Jager er ook over. Hij is auteur van het boek ‘Dronefotografie’ en oprichter van de website Dronewatch.nl. Reden genoeg om deze ervaren dronepiloot eens aan de tand te voelen.

Hoe ben je met drones in aanraking gekomen?

“Ik was al een enthousiast natuurfotograaf, maar raakte een beetje uitgekeken op 'gewone' landschaps- en macrofotografie. Toen ik over de Phantom quadcopter met ingebouwde camera las wist ik meteen dat ik daar iets mee wilde gaan doen. Het unieke perspectief dat je met zo'n vliegende camera kunt innemen geeft letterlijk een nieuwe dimensie aan mijn fotografiehobby. Ik maak ook veel filmpjes met mijn drone, waarbij ik landschappen of mooie gebouwen op een dynamische manier in beeld breng.”

Hoe lang vlieg je al met drones?

“Ik kocht mijn eerste drone, een DJI Phantom 2 Vision+, in mei 2014. Dat is dus niet eens zo heel erg lang geleden. Mijn eerste filmpje maakte ik bij Kinderdijk. Ik ben nog steeds erg trots op deze video, gezien het feit dat ik nog maar weinig vliegervaring had. Daarna ging de drone onder andere mee op vakantie naar Ierland. Daar maakte ik opnamen van de Kliffen van Moher. Persoonlijk vind ik dit mijn meest spectaculaire dronevideo.”

Met welke drone(s) vlieg je?

“Ik vlieg momenteel met een DJI Phantom 3 Professional. Deze is eenvoudig te besturen en maakt relatief goede foto's en videobeelden. Voor mijn werk als redacteur van Dronewatch vlieg ik regelmatig met andere merken en modellen drones. Maar het gebruiksgemak van de DJI 'Ready To Fly' quadcopters vind ik tot nu toe ongeëvenaard.”

Wat vind je de leukste eigenschappen van een drone?

“Het feit dat deze perfect stil kan blijven hangen in de lucht, dankzij GPS en ingebouwde hoogtemeter. Verder de gimbal-technologie, die ervoor zorgt dat de camera perfect op hetzelfde punt blijft gericht, ook als de drone heen en weer wordt geschud door de wind. Daardoor krijg je van die mooie vloeiende videobeelden, die al snel professioneel aandoen. Ik heb al deze eigenschappen uitgebreid beschreven in mijn boek over dronefotografie, dat eerder dit jaar verscheen.”drone_awards_keukenhof_keukenhof_wiebe_de_jager_quadcopter_dronewatch_vliegjedroneveilig_1drone_awards_keukenhof_keukenhof_wiebe_de_jager_quadcopter_dronewatch_vliegjedroneveilig_1

Hoe kwam je op het idee om Keukenhof te filmen?

“Als dronevlieger denk je continu na over plekken die vanuit de lucht extra bijzonder overkomen. Kinderdijk is zo'n plek, en de bollenvelden in Noord- en Zuid-Holland ook. Maar de bollenvelden waren al eens gefilmd door andere dronepiloten. Toen kwam ik op het idee om de Keukenhof te benaderen.”

Had je toestemming van Keukenhof om te vliegen en waren er bepaalde regels waar rekening mee gehouden moest worden tijdens het vliegen?

“Ik stuurde een email naar de Keukenhof, met daarin de vraag of ik als amateur een keer met mijn drone mocht komen filmen. Tot mijn verbazing was dat goed. Ik moest een keer vroeg in de ochtend komen, voordat het park open ging. Ik kreeg een uur de tijd om me uit te leven. Gelukkig was het mooi weer die dag, en dankzij het vroege tijdstip had ik extra mooi licht. Het was nog vroeg in het voorjaar, dus de bomen waren nog niet zo groen. Achteraf is dat wel jammer, met meer groen in de bomen had de video nog mooier geworden. Qua regels moest ik me gewoon houden aan de 'Regeling modelvliegen', dus (toen nog) niet hoger dan 300 meter, niet boven mensen, etc. Dat was hier geen probleem.”

Hoe lang heb je erover gedaan om de beelden op te nemen?

“Ik had drie accu's bij me, dus reken maar uit: dat is ongeveer 3x 20 minuten aan vliegtijd. Maar het is een groot park, dus ik moest flinke stukken lopen om verschillende locaties in beeld te brengen. En dan steeds opstijgen, landen, inkaderen: al met al heb je eigenlijk maar weinig beeldmateriaal dat je effectief kunt gebruiken. Maar genoeg om een mooie video van een paar minuten te maken. Veel langer moet zo'n video ook niet duren vind ik, dan wordt het saai.”

Welk videobewerkingsprogramma heb je gebruikt om de video te monteren?

“Voor de Keukenhof-video maakte ik gebruik van iMovie op de Mac. Dat is een gratis programma. Als je bronmateriaal goed is heb je ook niet veel meer nodig. Een mooie soundtrack doet bovendien wonderen. Daardoor kun je echt een 'verhaal' aanbrengen in je video, en de sfeer overbrengen die je in gedachten had. Ik heb ook wel eens dronevideo's gemonteerd op mijn iPhone, ook met iMovie. De eerder genoemde 'Cliffs of Moher' video is op die manier gemaakt. Die kon ik dus tijdens mijn vakantie al editen en uploaden, dat was extra cool. Een betere ansichtkaart kunt je niet verzinnen ;).”

Hoe lang heb je gewerkt aan de montage?

“Het Keukenhoffilmpje heb ik in ongeveer 4 uur gemonteerd. Ik stond die dag om half 6 op, en ik stond half 7 aan de poort van de Keukenhof. Om 9 uur was ik klaar met filmen en kon ik naar huis. Rond 3 uur in de middag stond de video al online. Ik had vooraf al min of meer bedacht welke shots ik wilde hebben en hoe de video in elkaar zou komen te zitten, dat scheelt. En ik had een goede soundtrack klaarstaan. Dat helpt ook met het monteren, het geeft structuur aan je werk.”drone_awards_keukenhof_keukenhof_wiebe_de_jager_quadcopter_dronewatch_vliegjedroneveilig_2drone_awards_keukenhof_keukenhof_wiebe_de_jager_quadcopter_dronewatch_vliegjedroneveilig_2

Waarom is jouw video de Drone Video van het Jaar 2015?

“De Keukenhof is toch wel één van de meest herkenbare symbolen van Nederland. Verder is het vrij bijzonder dat ik als amateur toestemming kreeg van het parkmanagement om opnamen te maken. Daarnaast vind ik dat de beelden samen met de soundtrack één mooi geheel vormen. Het feit dat de video zelfs op Mashable is beland geeft wel aan dat het een bijzondere video is geworden.”

Als jouw video niet wint, welke hoort dan volgens jou bekroond te worden tot Drone Video van het Jaar 2015?

“Ik vind de Land van Ooit-video ook erg aansprekend. Die doet heel surrealistisch aan. Ik vind de combinatie van drone-shots met grondopnamen ook leuk. Ook de Tropicana-video vind ik mooi. De makers van die video (Voormedia) hebben wel meer mooie dronevideo's gemaakt trouwens, ook van de bollenvelden rond de Keukenhof.”

Hoe zie je de toekomst van drones voor je?

“Drones worden steeds alomtegenwoordiger. De techniek maakt grote stappen vooruit. Over een paar jaar is het heel normaal dat drones worden ingezet door hulpdiensten, en door bedrijven die inspecties uitvoeren. En fotografen en videomakers krijgen er een fantastisch instrument bij. Ik denk dat drones dan ook niet meer weg te denken zijn uit de maatschappij."drone_awards_keukenhof_keukenhof_wiebe_de_jager_quadcopter_dronewatch_vliegjedroneveilig_3drone_awards_keukenhof_keukenhof_wiebe_de_jager_quadcopter_dronewatch_vliegjedroneveilig_3

Geloof je in drone delivery? Zo ja, wat zien julie over 10 jaar gebeuren?

“Ik denk dat 'drone delivery' heel normaal wordt, zeker in afgelegen gebieden. In Nederland misschien niet zo snel, vanwege de dichte bebouwing en vele verkeerswegen. Maar de toekomst is aan e-commerce, en als je bedenkt dat het merendeel van de pakketjes nog geen kilo weegt en dus door een drone bezorgd kan worden, dan lijkt mij dit een ‘no-brainer’. Mits de technologie voldoende veilig is en de regelgeving er klaar voor is uiteraard.”

Wat vind je van de huidige regelgeving voor drones?

“Die is voor professionals nog altijd erg streng. Mijn Keukenhof video kon ik alleen maar maken omdat ik amateurpiloot ben, en dan heb je redelijk wat vrijheid. Maar als ik dit in opdracht zou doen dan was het een heel ander verhaal. Het grootste probleem vind ik echter de onbekendheid met de regels. Als je via een webshop een drone koopt dan vertelt niemand je over de wetgeving, no-fly zones, et cetera. Daarom ben ik een paar weken geleden met de campagne 'Vlieg je drone veilig' gestart, en het is goed dat ook Drones.nl hier een campagne voor heeft opgezet. Net zoals de vergelijkbare campagne van de overheid.”drone-video-van-het-jaar-2015-drones-award-nominatiesdrone-video-van-het-jaar-2015-drones-award-nominaties Tot en met 30 november 2015 kun je stemmen op jouw favoriete “Drone Video van het Jaar 2015”. Stemmen kan via:

. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

0 Reacties

    Plaats een reactie