Nederland heeft een tekort aan geschikte testlocaties voor drones. De behoefte aan een goede testlocatie is groot. Daarom is het nieuws over de mogelijke test- en ontwikkellocatie op vliegveld Valkenburg zeer positief. Eerst werd het plan afgekeurd, maar nu lijkt de mogelijkheid toch groot te zijn dat er een test- en ontwikkellocatie voor drones op de locatie Valkenburg in Katwijk komt. Deze locatie biedt veel perspectieven aangezien het een voormalig vliegveld betreft.

Onderzoek

De gemeente Katwijk, InnovationQuarter en de provincie Zuid-Holland onderzoeken de mogelijkheid om een testlocatie te bouwen op locatie Valkenburg. Birch Consultants heeft tevens een eerste onderzoek gehouden waaruit naar voren kwam dat de locatie geschikt is. De gemeente Katwijk geeft ook aan dat de locatie beschikt over alle benodigde eisen. De ligging is ideaal; kennis is de buurt want de TU Delft, Universiteit Leiden, en de TNO liggen in de buurt. Ook zijn er qua infrastructuur veel mogelijkheden. Er is een start- en landingsbaan die volledig gebruikt kan worden aangezien die buiten gebruik is. vliegveld-testlocatie-valkenburg-katwijk-dronevliegveld-testlocatie-valkenburg-katwijk-drone

Scenario's

Wanneer het plan daadwerkelijk doorgevoerd wordt zijn er drie mogelijke scenario's:

  • Het min-scenario: dit houdt in dat er een compacte test- en productielocatie komt voor alleen rotordrones. Bij dit scenario worden de voordelen van de landingsbaan echter niet benut, aangezien die dan niet nodig is. Er moet wel een testruimte in de lucht van 500x500 meter komen. Dit scenario biedt ruimte voor 150-500 nieuwe banen.
  • Het mid-scenario: in dit geval is er niet sprake van een compacte- maar een Europese test- en productielocatie. Bij dit scenario is de locatie niet alleen voor rotordrones, maar ook voor fixed-wing drones. Hier is een testruimte in de lucht van 1000x1000 meter en een landingsbaan van 1000 meter met doorgang naar zee voor nodig. Met dit scenario worden 800-1400 nieuwe banen gecreëerd.
  • Max-scenario: Na ongeveer 5 jaar wordt pas bekend of het mogelijk om dit scenario te bereiken. Bij dit scenario is locatie Valkenburg een internationale testlocatie en vliegveld voor publieke en commerciële toepassingen van fixed-wing drones waarbij 900-1800 nieuwe banen gecreëerd worden.

Aandachtspunten

Ook zijn er natuurlijk aandachtspunten waar naar gekeken moet komen indien de testlocatie er daadwerkelijk komt. De locatie heeft geen professionele en aantrekkelijke uitstraling voor een internationaal publiek aangezien het bestaande vastgoed niet in een fatsoenlijke staat verkeert. Ook zijn de kosten voor nieuwe bedrijven erg hoog omdat er geen bedrijven zijn waar de kosten mee gedeeld kunnen worden, hierdoor is voor het nieuwe bedrijven minder aantrekkelijk. Ten slotte bevinden zich in de omgeving van de mogelijke testlocatie woongebieden waar rekening mee gehouden moet worden.

Vervolg

Om de mogelijkheden verder te onderzoek wordt er door de provincie voor het eind van het jaar een tweede onderzoek gehouden. Hier wordt gekeken naar de eventuele gevolgen die de komst van de testlocatie met zich meebrengt. Er wordt gekeken naar de gevolgen op het gebied van natuur, milieu en luchtvaartwetgeving. Ook gemeente Katwijk is betrokken bij het onderzoek.

1 Reacties

  1. R van Nieuwland

    Het is mooi dat er wordt gekeken naar locaties waar er vrijuit met drones kan worden getest en geoefend. Dat gebeurt gelukkig op verschillende locaties in Nederland_ Enschede, Woensdrecht, Den Helder ... Wat ons vanuit de branchevereniging voor professioneel drone gebruik verbaast, is dat het lijkt dat ieder voor zich met maar een aantal locale belanghebbenden bezig is Het centrum voor dronetesten te worden. Is bij al die onderzoeken wel eens gekeken naar het brede belang van de dronebedrijven in NL? Is het niet logischer om samen met de branche te kijken waar nu echt behoefte aan is in plaats van grootse plannen in te schieten met enorme beloftes over werkgelegenheid. Wij begrijpen ook wel dat de geldschieters lokaal return on Investment wil zien in de vorm of economische vooruitgang maar het gaat wat ons betreft om adequate mogelijkheden om op korte termijn laagdrempelig en veilig ongekeurde toestellen te kunnen testen en te kunnen demovliegen. Bijvoorbeeld om nieuwe technologieën die het vliegen met drones veiliger zouden kunnen maken in een gecontroleerde omgeving bewezen betrouwbaar te maken. Daar is niet alleen rond Valkenburg behoefte aan. Juist op meerdere plaatsen iets laagdrempeligs creëeren zou een goede start zijn. Laten we de handen ineen slaan samen met de sector ipv alleen locale belangen nastreven.

Plaats een reactie