Met zijn video is Rene van Manen één van de zes genomineerden voor "Drone Video van het Jaar 2015". Een uitstekende reden om meer te weten te komen over deze luchtfotograaf en zijn liefde voor drones.

Drone Video van het Jaar 2015

Tot en met 30 november 2015 kun je stemmen op jouw favoriete "Drone Video van het Jaar 2015". Stemmen kan via: http://award.drones.nl. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

Aap slaat drone uit de lucht – Rene van Manen

Eén van de zes genomineerden is de opvallende drone-video van Rene van Manen. Tijdens opnames voor Burgers Zoo zette Van Manen zijn drone in om unieke beelden te maken van het verblijf van de chimpansees. Een van de chimpansees zorgde ervoor dat de video zeer uniek werd door de drone neer te halen met een tak. De video ging vliegensvlug de hele wereld rond, werd miljoenen keren bekeken en schitterde in talloze populaire TV shows ter wereld. Reden genoeg om Van Manen eens het hemd van het lijf te vragen over zijn video en zijn hobby 'drones'.

Hoe ben je met drones in aanraking gekomen?

"Na het zien van 'The Art of Flight' van mijn grote voorbeeld Curt Morgan van de Brainfarm vroeg ik mij af hoe bepaalde shots waren gemaakt. Dit kon niet met een helikopter en ook niet met een crane. Na een zoektocht kwam ik er achter dat dit met een drone gefilmd was. Drones waren net in opkomst en ik besloot een DJI S800 te kopen om onderscheidend te kunnen zijn met mijn films."

Hoe lang vlieg je al met drones?

"Mijn eerste S800 kocht ik eind 2012 en vlieg nu dus 3 jaar. Na aanschaf ben ik heel veel gaan vliegen en daarmee mijzelf de technieken door 'vallen' en opstaan aangeleerd."

Met welke drone vlieg je?

"Na de S800 ben ik meteen overgegaan naar de DJI Phantom met een GoPro eronder. Aangezien ik nog wel eens risico's neem met panden, bomen en water was dit een veel goedkopere oplossing. Daarnaast waren deze ook nog veel makkelijker te vliegen, makkelijker te vervoeren, langere vliegtijd en werd een standaard onderdeel van onze filmuitrusting."

Wat vind je de leukste eigenschappen van een drone?

"De drone beelden maken onze films veel dynamischer. Zeker in het begin was dit zeer vernieuwend. Ik vlieg ten opzichte van anderen vrij laag en vooraf langzaam. Daken zijn vaak lelijk vanuit de lucht en net over de nok van een dak vliegen of net langs een boom vind ik dynamischer. Vooral ook niet teveel drone shots in een film. De combinatie tussen grond- en airshots geven de mooiste beelden."rene-van-maanen-dronepiloot-drone-video-van-het-jaar-1rene-van-maanen-dronepiloot-drone-video-van-het-jaar-1

Wat was het oorspronkelijke idee achter de video?

"Voor de tv uitzendingen van 'Burgers Zoo Natuurlijk' maken wij altijd de airshots. We waren die dag vanaf negen uur aan het vliegen en filmen. Rond half elf sloeg de chimpansee de drone uit de lucht en daarmee werd de draaidag abrupt beëindigd. Na het neerhalen van de drone, werd de camera meteen grof gedemonteerd en gingen ze daar mee spelen. Ik hoopte dat de chimpansees van de knopjes af zou blijven en daarmee misschien nog leuke beelden zou maken. Dit laatste is gebeurd zoals jullie weten. Vrij snel werd de camera op de grond gegooid (gelukkig niet in het water) en kreeg de drone weer aandacht."

Heeft de drone de aanval uiteindelijk overleefd?

"Hahaha, nee niet echt. De chimpansees gingen de drone onderzoeken, de props werden met een slag van een stok gedemonteerd, er werd mee gegooid, geslagen, gesleept, maar vooraf gooien. Ik denk dat ze dachten dat het een soort boemerang was, op die manier gooide ze er ook mee, alleen kwam het apparaat niet meer terug."rene-van-maanen-dronepiloot-drone-video-van-het-jaar-2rene-van-maanen-dronepiloot-drone-video-van-het-jaar-2

Wat voor gevolgen heeft de populariteit van de video voor jou gehad?

"Eer, roem, een leuk verhaal bij klanten en heel veel mail verkeer van alle tv stations over de wereld, die de beelden wilde gebruiken en achtergronden wilde weten."

Wat is de impact geweest van je video op de buitenwereld?

"De impact was groot. Dezelfde avond waren we op verschillende nieuwszenders in Nederland, de ochtend erop opende America Today met het filmpje, CNN besteedde er een item aan. Vanaf dat moment is de video de hele wereld over gegaan. In slechts 5 landen is het filmpje niet vertoond, we kunnen dus over 'Global' spreken. Zelf vond ik het item in de show van Ellen DeGeneres het leukste."

Nog verrassende reacties gekregen?

"Na een paar maanden kregen we onverwacht aandacht vanuit de wetenschap. De onderzoekers waren zeer nieuwsgierig wat er precies voor de crash bij de chimpansees gebeurde en of dat gefilmd was. Uiteindelijk is er geconcludeerd dat de chimpansees een strategie hebben gehad in deze actie. Zoeken naar een lange stok, de juiste locatie zoeken en vooral hoog, onopvallend blijven en toen ik in de buurt kwam een verrassingsaanval met de stok als gereedschap."

Had je verwacht dat je video zo populair zou kunnen worden?

"Nee absoluut niet. Aangezien het voorval al direct in de ochtend plaats vond, heb ik meteen gebeld om een andere drone te brengen. We moesten twee uur wachten en zijn de beelden gaan bekijken. Verrast waren wij dat alles zo goed gefilmd was en vooral de selfies van de chimpansees nadat de camera van de drone was gesloopt. Toen wisten we natuurlijk dat we uniek materiaal in handen hadden. Direct hebben we bij Burgers Zoo even snel een filmpje gemaakt die de dierentuin naar buiten heeft gebracht."

Hoe waren de reacties?

"Als we ergens filmen dan horen we vaak "Pas je op voor de chimpansees!". Een paar maanden na het incident waren we weer aan het filmen in Burgers Zoo en toen hebben we de hele dag moeten aanhoren dat we moesten oppassen voor de chimpansees."

Nog andere leuke anekdotes?

"De selfies van de chimpansees heeft ons wel op ideeën gebracht. We hebben bijvoorbeeld losse GoPro's bij de tijgers in het verblijf in boomstammen geplaatst en hoopten op selfies. Ook de tijgers hebben uiteindelijk de camera's te pakken gekregen, er mee gespeeld en vooral kapot achter gelaten. Ook hier weer mooie beelden."rene-van-maanen-dronepiloot-drone-video-van-het-jaar-3rene-van-maanen-dronepiloot-drone-video-van-het-jaar-3

Waarom is jouw video de Drone Video van het Jaar 2015?

"Het zijn natuurlijk vooral unieke beelden die gemaakt zijn met de drone. Wijzelf en anderen hebben natuurlijk veel mooiere airshots, maar deze beelden zijn uniek omdat alles is gefilmd en de camera bleef draaien. Dit kan je niet produceren, dit gebeurt gewoon."

Als jouw video niet wint, welke hoort dan volgens jou bekroond te worden tot Drone Video van het Jaar 2015?

"Dat is een lastige vraag, de 'urban' omgeving van de video van het Land van Ooit spreekt mij erg aan, het lijnenspel van de Keukenhof vind ik prachtig en de beelden van de wintersport zijn ook gaaf. Wat mij betreft één van die drie."

Hoe zie je de toekomst van drones voor je?

"Met de huidige wetgeving weet ik niet hoelang ik drones nog commercieel ga gebruiken, maar privé zal ik blijven vliegen en mooie beelden maken. Drones zullen in de toekomt een onderdeel van ons leven worden en zijn niet meer weg te denken. Naast film zullen er veel toepassingen met drones komen voor hulpdiensten, onderzoek, politie, zoekacties, pakket bezorgen en ik denk dat het niet lang meer duurt voordat we een pizza per drone bezorgd krijgen."

Geloof je in 'drone delivery'?

"Zoals al aangegeven denk ik niet dat de vraag is óf het gebeurt maar wanneer. De techniek is er, het moet alleen doorontwikkeld worden. Als je over 10 jaar in de lucht kijkt zie je altijd een drone zoals we nu een fiets zien wanneer we naar buiten kijken."

Wat vind je van de huidige regelgeving voor drones?

"Er moet een regelgeving komen voor drones. Ik zie regelmatig bestuurders onverantwoorde vluchten maken met een drone. Alleen de wetgeving zoals die er nu ligt voor commercieel gebruik is verwarrend en kan ieder moment veranderen. Lastig dus om hierop te investeren en daarmee straks alleen te betalen voor grote producties. Jammer voor de personen die wel verantwoord vliegen. Ikzelf neem zeker risico's om dat ene mooie shot te krijgen en heb er drones mee verloren, maar wel gecontroleerd en nooit boven mensen of waar er gevaar zou kunnen ontstaan."drone-video-van-het-jaar-2015-drones-award-nominatiesdrone-video-van-het-jaar-2015-drones-award-nominaties Tot en met 30 november 2015 kun je stemmen op jouw favoriete "Drone Video van het Jaar 2015". Stemmen kan via:

. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

0 Reacties

    Plaats een reactie