Google werkt al tijden aan het ontwikkelen van mogelijkheden om internet aan te bieden aan gebieden die daar nog niet over beschikken. Dit doen zij in het uiterste geheim. Er is nu echter informatie naar buiten gekomen over Google's 'Project Loon' toen er door Google een document bij de Federal Communications Commission (FCC) werd ingediend. Project Loon is een project waarbij heliumluchtballonnen ingezet worden voor de internetvoorziening.

Project Loon

Google heeft onlangs een document bij de FCC aangeboden. In het document wordt een aanvraag gedaan voor een licentie om tests uit te voeren met ballonnen. Het document lijkt qua inhoud veel over het veel besproken 'Project Loon' van Google. De achterliggende gedachte achter Project Loon is om delen van de wereld die nu nog niet over internet beschikken, ook van internet te voorzien. Het is de intentie om bij het project gebruik te maken van heliumluchtballonnen. Deze vliegen op een hoogte van 20 tot 30 kilometer. Het is echter alleen mogelijk de ballonnen naar boven of beneden te sturen. project-loon-internet-droneproject-loon-internet-drone

Radiofrequentie

In de licentie is er aanvraag gedaan om tests uit te voeren op de radiofrequenties die gaan van 71 tot 86 GHz, wat ongebruike radiofrequenties zijn. Op dergelijke frequenties is het mogelijk om grote hoeveelheden aan gegevens door te voeren, echter lijkt het geen geschikte frequentieruimte om het doel van het project te behalen. Naar verwachting is deze radioruimte bedoeld om de verbinding tussen de ballonnen te regelen.

Internet

Met behulp van de ballonnen is het mogelijk om internet aan te bieden aan gebieden die daar nog niet over beschikken. Door middel van 4G wordt er internet naar de grond toegestuurd. Gebieden die van internet worden voorzien zijn voornamelijk economisch opkomende landen en landen die lastig te bereiken zijn.

Google & Facebook

Google heeft naast Project Loon ook nog een ander project lopen waarbij hetzelfde doel nagestreefd wordt. Dit project loopt onder de naam 'Project Titan'. Ook Project titan wil internet aanbieden aan gebieden die er nog niet over beschikken, echter wordt hier niet gebruik gemaakt van ballonnen maar van drones. Google heeft tevens aangegeven dat ze Project Loon en Project Titan willen laten samenwerken, om zo ook internet aan te kunnen bieden in ontwikkelingslanden en afgelegen gebieden. Google is echter niet de enige die zich op dit gebied laat gelden, ook Facebook wil de wereld van internet voorzien met Drone Aquila, een 400 kilo wegende drone. drone-aquila-internetdrone-615x350drone-aquila-internetdrone-615x350

0 Reacties

    Plaats een reactie