Het blijft een hot item in de dronewereld: pakketbezorging door middel van drones. Uiteraard kijkt iedereen reikhalzend uit naar de tijd dat het eindeloos kan gebeuren, dus elke stap in de goede richting is er een. Het feit dat PrecisionHawk nu bezig is met het testen van technologie die de drone zorgeloos autonoom kan laten vliegen, is dus zeer goed nieuws.

PrecisionHawk

PrecisionHawk, een bedrijf dat gespecialiseerd is in dronesoftware, is ingezet door de FAA voor het testen van de software. Deze software zou de sleutel kunnen zijn die uiteindelijk leidt tot daadwerkelijk veelvuldig gebruik van dronebezorging. De grootste vraag die nog nog reist rondom het veelbesproken fenomeen, is of drones volledig veilig autonoom kunnen opereren. De test die nu in North Carolina door PrecisionHawk wordt uitgevoerd, moet uitwijzen of de technologie het menselijk handelen van een piloot compleet kan overnemen.

LATAS

Het feit dat juist PrecisionHawk is gevraagd voor de tests is niet vreemd. Het bedrijf zit momenteel middenin de ontwikkeling van LATAS, een systeem dat ervoor moet zorgen dat drones zelf acties uitvoeren. Deze acties zijn bijvoorbeeld landen of omdraaien wanneer verboden terrein nadert of er een ander bewegend object in de lucht vliegt, zoals een vliegtuig. LATAS wordt deze week eerst getest met een gemotoriseerde paraglider. In de eerste fase wordt gekeken hoe dicht de drone de paraglider kan naderen, voordat de bestuurder reageert en ingrijpt. In een later stadium van het testproces kijkt PrecisionHawk hoe de drone uit zichzelf handelt. Eerst nog binnen het zicht van de dronebestuurder, later daarbuiten.

Autonoom

De huidige regelgeving van de FAA vereist dat de drone altijd in het zicht moet blijven van de bestuurder. Een doorn in het oog van bedrijven als Amazon, DHL en Walmart, omdat zij maar al te graag kilometerslange afstanden willen afleggen met de onbemande vliegtuigjes. Aangezien de drone daarbij niet altijd in het zicht van de bestuurder kan blijven, is goedgekeurde en betrouwbare software voor een autonoom vliegende drone is een must. paraglider_droneparaglider_drone

Toestemming

Wanneer de tests succesvolle uitslagen laten zien, betekent dit een groot genot voor Amazons topman, Jef Bezos. Hij uitte een aantal jaar geleden het voornemen om vanaf 2015 een deel van de pakketten van Amazon per drone te bezorgen. Nu 2015 alweer op zijn eind loopt, lijkt deze droom in duigen te gaan vallen. Hoewel bij het goed verlopen van de tests, de FAA niet vroeger dan in de loop van 2016 officiële toestemming zal verlenen, is dronebezorging dichterbij dan ooit.

1 Reacties

  1. PrecisionHawk test autonoom vliegsysteem | Aluvicro - Drone News

    […] Via_: Drone.nl […]

Plaats een reactie