Drones worden populairder én populairder. De mogelijke toepassingen zijn oneindig en daarom heeft het kabinet besloten om voor drones een eigen frequentieband aan te bieden.

WiFi-band

De frequentieband is speciaal voor professionele drone vliegers. Onder gebruikers die drones inzetten voor professionele doeleinden worden bijvoorbeeld tv-zenders, maar ook inspectiebedrijven verstaan. Op dit moment is het voor drones soms nog last om een goede WiFi-band te vinden. Er is regelmatig sprake van storing aangezien de voor iedereen beschikbare wifi-banden door miljoenen Nederlanders gebruikt worden. Met de nieuwe frequentieband moet dit voorkomen worden.

Nieuwe radioruimte

2300 tot 2495 MHZ, dat is de nieuwe radioruimte voor de professionele drone bestuurders. Deze ontwikkeling is gisteren, middels een wettelijke aanpassing, doorgevoerd door Henk Kamp (Minister van Economische Zaken). Hij heeft in de afgelopen maanden het NFP (Nationaal Frequentieplan) aangepast. In de loop van deze maand is het daarom mogelijk om voor een paar 100 euro's een vergunning voor een jaar aan te vragen. Dit heeft Agentschap Telecom laten weten. Agentschap Telecom is een Nederlandse overheidsinstantie die het gebruik van radiofrequenties in Nederland controleert en reguleert. Het is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. radiofrequentie-drone-615x350radiofrequentie-drone-615x350

Regelgeving

Kamp geeft echter wel aan dat de komst van de nieuwe radioruimte niks verandert aan de bestaande huidige regelgeving. De regelgeving moet nog steeds nageleefd worden; er mag dus nog steeds niet in het donker gevlogen worden en bestuurders moeten over het benodigde certificaat beschikken.

2 Reacties

  1. Dustin

    Dat wordt lachen. Ik ben zendamateur en drone-hobbiist. Als zendamateur maak ik met grote regelmaat gebruik van de band 2320-2400MHz. In dit banddeel, wat vroeger zelfs doorliep tot 2450MHz wordt door zendamateurs naast smalband gebruik, uitgezonden met analoge en digitale televisie signalen. De analoge signalen hebben een maximale bandbreedte van zo'n 18MHz (conform AT specificaties_ http_//www.agentschaptelecom.nl/sites/default/files/gebruikersbepalingen-amateurfrequentiegebruik.pdf). Ik denk dat deze twee gebruikersgroepen elkaar regelmatig tegen gaan komen, want ze zullen beiden secondair gebruiker zijn.

  2. Dustin

    Kleine rectificatie/aanvulling: Zendamateurs houden een secondaire status; Professionele drone piloten krijgen een primaire status.

Plaats een reactie