Racen met FPV drones wordt steeds populairder en in Amerika lijkt het volgend jaar echt een professionele sport te gaan worden. Ook hier in Nederland is het FPV racen razend populair en wordt in 2016 het eerste Open Europese Kampioenschap Indoor FPV Racen gehouden. Drones.nl sprak organisator en eigenaar van FormulaFPV: Lars Sang Mo Boom.

Wie is Lars Sang Mo Boom en wat is jouw connectie met drones?

"Na een carrière in het bedrijfsleven heb ik vorig jaar de move gemaakt naar het ondernemerschap. Ik heb mijn levensdoel gevonden in het helpen van mensen om te gaan met de grote digitale en technologische veranderingen die er gaan de zijn. Toen ik voor mijn vacatie naar Curaçao in 2014 een Phantom2 kocht was ik nieuwsgierig naar de mogelijkheid. Tijdens mijn verblijf daar heb ik mooie vluchten kunnen maken. Later dat jaar kwam ik in contact met Ran Hendriks die een soortgelijke affiniteit had met drones. Samen hebben we de schouders gezet onder Drone Addict. Ran richt zich op drone footage en ik ben inmiddels daar mee gestopt. Mijn nieuwe drone passie zit in het FPV racen, waarvoor ik dit jaar samen met Gerard de Vries FormulaFPV heb opgericht."

Wat vind je de beste eigenschappen van een drone?

"Wat ik het mooiste van drones vind is dat het ons een nieuw perspectief biedt en dat je er talloze mooie toepassingen voor kunt bedenken. Het is disruptief, spraakmakend en altijd goed voor een onvergetelijk gesprek in de kroeg. Het is een prachtig middel om in in het onderwijs te demonstreren en de ontwikkelingen gaan in een razend tempo."

Waarom werd FormulaFPV opgericht?

"Gerard en ik denken dat wat nu nog een hobby is kan uitgroeien tot een echte sport. Het heeft een aantal elementen in zich die het voor een groot publiek toegankelijk maken om te beoefenen en te aanschouwen. Snelheid, techniek, energie, gedreven racers, spectaculaire beelden en een interessante back stage zorgen voor een visueel concept dat vele mensen willen bekijken."

Wat zijn de idealen van FormulaFPV, wat wil je uiteindelijk bereiken?

"Het is onze missie om racers unieke race ervaringen te bieden door races te organiseren op unieke locaties. Deze complete operatie voeren wij uit met input van de racers zodat we altijd zoveel mogelijk aan hun wensen kunnen voldoen. Zij zijn tenslotte experts en weten wat een spannend parcours maakt. Bedrijven kunnen hun merk linken aan FPV racing en zo een grote groep mensen bereiken. Dit zijn niet altijd drone gerelateerde bedrijven, maar zij zitten ook bijvoorbeeld in de FMCG."

Wat is er zo uniek aan drone races?

"Het heeft een sterk community-gehalte en de combinatie van snelheid, het zelf bouwen, technologie en content, maken het zo uniek."

Wordt het bij de ForumulaFPV in de toekomst ook mogelijk om vanaf de bank mee te kijken?

"Voor zover wij nu kunnen kijken zal de wereld steeds meer live streams krijgen en kan je inderdaad op elke willekeurige locatie meegenieten. Op de bank zapp je van quad naar quad. Op vakantie in Frankrijk geniet van FPV races in Australië. Ja, dat gaat zeker gebeuren, en sneller dan menigeen denkt."

Hoe zie je de toekomst van Drones races voor je?

"FPV racing maakt buiten Nederland grote ontwikkelingen door en vormt zich al snel voor een breed toegankelijk sport. Wel is deze nog primair gericht op de racers. Het zal uiteindelijk een wereldwijd bekeken sport worden door publiek bij de races en online. Het biedt mogelijkheden voor verbinding met andere technologieën zoals 3D printen en VR, hier zijn al ontwikkelingen in. Hoewel het nu vooral 30+ mannen zien die vliegen zal je zien dat over de hele linie racers gaan opstaan. Over 5 jaar ga je naar voetbal, tennis of FPV racing."lars-sang-mo-boom-formulafpv-oprichter-fpv-racen-interview-jaarbeurs-utrecht-1lars-sang-mo-boom-formulafpv-oprichter-fpv-racen-interview-jaarbeurs-utrecht-1

Kun je wat meer vertellen over de Campus Party Europe in de Jaarbeurs en waarom jullie juist hier de Open Europees Kampioenschap FPV racing houden?

"Wij zijn enorm trots op de samenwerking met Campus Party Europe 2016 dat volgend jaar mei in de Jaarbeurs wordt georganiseerd. Tijdens dit 5-daagse technologie festival gaan mee dan 5.000 studenten uit Europa 24/7 aan de slag met technologie. Het is onderdeel van het landelijke StartupFest. Naast dat wij verantwoordelijk zijn voor het drone thema tijdens het festival gaan we er ook het Open Europees Indoor Kampioenschap FPV Racing organiseren. Het is een unieke mogelijkheid om mensen in contact te brengen met technologie en de races voegen een hoog entertainment gehalte toe aan het event. Bovendien biedt het een groot media netwerk waardoor we de beleving van FPV racing in een vrij korte periode intensief met veel mensen wereldwijd kunnen delen."

Is het mogelijk om je aan te melden voor deelname?

"We gaan vooraf aan Campus Party Europe een aantal races organiseren waarvan de beste zich direct kwalificeren voor de eindrondes van het EK. Aanmelden hiervoor kan via Eventbrite. Tevens worden er tijdens het EK voorrondes georganiseerd."

Wat zijn de vereisten om mee te doen aan het evenement?

"Om met het EK mee te kunnen moet je in elk geval met een VTX vliegen van 25mW. Op dit moment zijn er nog geen verdere restricties bekend. De komende tijd gaan met racers uit binnen- en buitenland in gesprek om dit zo goed mogelijk te organiseren. Het draait uiteindelijk op een plezier en dus wordt de mening van de racers zeer serieus genomen."

Zijn er nog kosten gebonden aan deelname?

"Dit weten we op dit moment nog niet. Waar we aan werken is een starters kit bij inschrijving zodat je alles hebt dat nodig is om mee te kunnen doen. Denk dan een de juiste VTX en onderdelen als propellers, kabels, etc. We willen hiervoor samenwerken met een partij die deze artikelen wil leveren zodat de racers het juiste materiaal hebben."

Zijn er ook prijzen voor de winnaar(s)?

"Naast de titel is het de bedoeling dat er een aantrekkelijke prijzenpot komt. Hiermee maken we het event extra aantrekkelijk voor buitenlandse racers. Dit zien wij als belangrijk onderdeel in het groter maken van deze sport."

Hoe zie jij de toekomst van drones voor je?

"Drones worden een vast onderdeel van ons leven. Binnen 10 jaar gaan we met iets van een drone, of jetpack, naar ons werk. Niet alles zal worden vervangen door drones en robots, maar door de juiste mix te vinden kunnen we ons hiermee als mens door ontwikkelen. Drones zullen net als alle andere middelen voor goede en minder goede doeleinden worden gebruikt. Wij richten ons op de mooie, en ik weet zeker dat we op deze manier continue de wereld een beetje mooier maken."lars-sang-mo-boom-formulafpv-oprichter-fpv-racen-interview-jaarbeurs-utrecht-2lars-sang-mo-boom-formulafpv-oprichter-fpv-racen-interview-jaarbeurs-utrecht-2

Wat vind je van de huidige regelgeving voor drones?

"Drones zoals we die nu kennen is nog maar enkele jaren jong. Het is dan ook niet vreemd dat er nog geen wetgeving is die past. Laat staan een wet die past bij alle vliegers. Het hobbyvliegen is extreem in populariteit gestegen, retailers verkopen bijna geen helikopters, bootjes en vliegtuigjes meer, maar voornamelijk quadcopters. Ik ben onderdeel van de werkgroep Communicatie van het ministerie van I&M en heb bijgedragen aan de nieuwe communicatiemiddelen rondom veilig vliegen. Het is een begin. Maar door vooral samen te werken, te luisteren naar elkaar en begrip te hebben voor anderen zullen we snel tot wetgeving komen die werkbaar is en continue kan meebewegen."

Hoe werkt de regelgeving met FPV vliegen, aangezien de drone altijd in het zicht gehouden moet worden?

"Het racen gebeurt met de VR bril en is dus nooit line of sight. De quadcopter is wel altijd te zien. Het gaat bij het racen niet om hoogte. Qua locatie zullen FPV racers zich gewoon een CTR etc moeten houden. Racen kan prima indoor organiseren en daar gelden de locatie beperkingen dan niet."

Evenementen

In aanloop tot het eerste Open Europese Kampioenschap Indoor FPV Racen organiseert FormulaFPV meerdere race events. Zo kan je aanstaande zondag terecht op Parkeerdeck P4 bij de Jaarbeurs Utrecht voor een dosis drone races en wordt er voor Kerst nog een drone race gehouden in Utrecht. Kijk voor actuele events van FormulaFPV op Eventbrite of volg de Twitter en Facebook pagina van FormulaFPV..

2 Reacties

  1. Timon

    Leuk interview!

  2. Lars Sang Mo Boom

    Hi Timon, race jij ook?

Plaats een reactie