Op een koele hersftavond, nadat de winkels in het winkelcentrum waren gesloten, hebben zes jonge droneracers zich verzameld in een ondergrondse parkeergarage om hun 'race skills' aan te scherpen. Met behulp van remote-control joysticks en videobrillen, navigeren ze de kleine drones rond pylonen en afzettingen in strijd om de race te winnen.

Drone Racing

De dronepiloten hebben doordeweeks een normale baan, maar droneracing is hun nieuwe passie. "Ik kan nergens anders aan denken", vertelt Richard Howart tegen de New York Times. "Ik heb 't idee dat we aan het begin staan van iets groots."

Veelbelovend

De piloten zijn pioniers in de groeiende dronerace sport, die in iets meer dan een jaar is uitgegroeid van een handjevol hobbyisten tot een veelbelovende nieuwe competitie. Organisatoren van droneraces zijn momenteel druk bezig om belangrijke personen uit de televisiewereld en investeerders met aanzienlijke beurzen warm te maken voor deze nieuwe sport.

Toekomst

"We zien dit als de toekomst", aldus Charles Zablan, Chief Operating Officer van de Internationale Drone Racing Association, een competitie van meer dan 500 leden, gevestigd in Los Angeles, die werd opgericht in april. "Dit kan net als de X Games, motorcross en Red Bull Air Race heel groot worden."fpv-racing-drones-united-statesfpv-racing-drones-united-states

Begin

Grote plannen, maar op dit moment staat droneracing nog in de kinderschoenen. Competitieregels moeten nog bepaald worden, de toeschouwerervaring is niet optimaal en niemand weet precies hoe de sport zal worden beheerd, of door wie. Cursussen zijn meestal opgezet in open velden, maar dat zal waarschijnlijk veranderen als groepen proberen hun racebaan te verleggen naar andere plekken zoals bossen of verlaten gebouwen. "We zitten in de pioniersfase", zegt Zablan. "We weten niet eens wat dit is of wat het zou kunnen zijn, maar we weten dat het leuk en erg cool is."

Drone Racing League

Wat de sport in dit stadium het meeste nodig heeft is geld en dit is de laatste paar maanden op gang gekomen. In augustus kondigde Drone Racing League, een andere organisatie, een $1 miljoen investering van de eigenaar van Miami Dolphins. Chief Executive van deze competitie, Nicholas Horbaczewski, onthult niet zijn plannen, maar hij bevestigde geruchten over een wedstrijd zoals een video-game competitie gehouden in grote arena's. Horbaczewski vertelde tevens dat het eerste grote evenement van het bedrijf in het begin van 2016 zal plaatsvinden.

RotorSports

In juli vondt de United States Drone-Racing Championships plaats, een evenement georganiseerd door sport-entertainment bedrijf RotorSports. Het evenement werd gehouden tijdens de jaarlijkse California State Fair en omvatte $25.000 aan prijzengeld. Het bedrijf organiseert volgend jaar een World Drone-Racing Championships in Hawaï met een prijzengeld van maar liefst $100.000. Het bedrijf verwacht dat het evenement meer dan 300 piloten zal aantrekken, waaronder ook vele Europeanen. fpv-racing-drones-califonria-cup-san-diegofpv-racing-drones-califonria-cup-san-diego

California Cup

In de buurt van Los Angeles - door sommige ook wel het Mekka van drone racing genoemd vanwege het grote aantal dronepiloten die daar leven en vliegen - hield de International Drone Racing Association zaterdag haar eerste kampioenschap, genaamd 'California Cup'. Het evenement trok honderden toeschouwers die van achter netten naar de racers konden kijken die streden om de titel op de SoCal Maker Convention in Pomona, Californië.

3 onderdelen

Met een onophoudelijk gezoem van drones in de lucht, streden de racers in drie evenementen; (1) voor 250 milimeter sized drones, (2) voor 300 millimeter sized drones en (3) een freestyle event waarin punten worden toegekend aan speciale manoeuvres, zoals flips, draaien en loopings. -fpv-racing-drone-equipment-fpv-racing-drone-equipment

Equipment

De piloten besturen de drones via een afstandsbediening met joysticks aan de hand van hun waarnemingen via een FPV videobril. Op de drone zit een camera gemonteerd en dankzij zijn videobril kan de piloot in 'real time' meekijken in 'First Person View' (FPV).

FPV

De FPV technologie - waarbij videobeelden op afstand kunnen worden overgedragen - heeft de drone race sport een enorme boost gegeven. De FPV ervaring is vergelijkbaar met de pod-racing scenes uit 'Star Wars: Episode I — The Phantom Menace', maar ook met een racegame op een spelcomputer. popular-fpv-racing-dronespopular-fpv-racing-drones

Drones

De drones die worden gebruikt voor racing zijn een stuk kleiner dan de bekende cameradrones die worden gebruikt voor luchtfotografie. Het kleine formaat van de drone zorgt ervoor dat de drone snel en uiterst wendbaar is.

Prijs

"Drie jaar geleden was deze technologie nog zo duur, dat alleen de professionele cameraman dit kon veroorloven", zei Zablan. Op dit moment kun je al een volledige race-kit met FPV videobril kopen voor ongeveer 1.000 euro. fpv-racing-drones-pilots-fpv-gogglesfpv-racing-drones-pilots-fpv-goggles

Kwaliteit

Tijdens de California Cup kwalificatie race in San Diego in oktober, konden toeschouwers de beelden van de racers real-time bekijken via extra aanwezige videobrillen. Maar het FPV beeld bekijken via een videobril zonder zelf de handen aan het stuur te hebben kan zorgen voor een desoriënterende - of zelfs misselijkmakende - ervaring. Ook is het beeld vaak korrelig of schokkerig vanwege de hoge snelheid van de drones en kan het signaal verstoord worden door een radiostoring.

Televisie

"We krijgen nog niet de kwaliteit die standaard is voor televisie," zei Zablan. "Dat is de sleutel, het hebben van die High-Definition kwaliteit."

Slecht zichtbaar

Dit technologische aspect kan van grote invloed zijn op het uiteindelijke succes van drone racing als een mainstream toeschouwersport. Racing drones kunnen vliegen met snelheden tot 100 km per uur, waardoor ze zeer moeilijk voor de toeschouwers te zien zijn. Zelfs wanneer ze langzamer vliegen en manoeuvres uitvoeren op slechts enkele meters boven de grond, dan is het moeilijk om ze te zien. "Het is als kijken naar twee kolibries", zegt Keith Robertson, een droneracer uit Palos Verdes, Californië.

HD opname

Dit kan goed de reden zijn dat drone racing een online sport blijft in plaats van een live competitie. Op het internet circuleren al vele beelden van piloten die hun acrobatische kunsten registreren middels een extra HD camera bevestigd aan de race drone. Na afloop van de race worden de beelden van de camera gehaald - bijvoorbeeld een GoPro - en in combinatie met opzwepende muziek gemonteerd tot een boeiende compilatie. fpv-racing-drones-video-youtube-online-sharefpv-racing-drones-video-youtube-online-share"De grootste versneller van deze sport is YouTube", zei Zablan, die de tekortkomingen van de sport bevestigde en tevens benadrukte dat er hard gewerkt wordt om de ervaring van de toeschouwer te verbeteren.

Oplossingen

Scot Refsland, Race Director bij RotorSports gevestigd in Berkeley, Californië, zei dat zijn bedrijf werkt aan een systeem om live High-Definition video op te vangen van racedrones, evenals een robot-camerasysteem dat drones rond de racebaan kan volgen. "We hopen dat het dezelfde ervaring zal zijn als een Nascar evenement", zei Refsland.

1 Reacties

  1. Eric-Jan

    Blijft High Definition voor FPV niet moeilijk ? HD is alleen mogelijk in digitale vorm maar dit geeft een vertraging en maakt het vliegen moeilijk in realtime. Alleen analoog video is bruikbaar voor FPV, maar is interlaced en een 1/50 beeldje bestaat uit 2 1/25 beeldjes alle bewegingen korter dan 1/50 seconde zal in 2 verschillende 1/25 beeldjes verdeeld zijn en dus niet scherp zijn.

Plaats een reactie