Er zijn tegenwoordig vele mogelijkheden met drones. Voor commerciële belangen kunnen ze onder andere erg handig zijn, maar ook kunnen de onbemande vliegtuigjes een cruciale factor zijn bij het redden van mensenlevens. IntelliNet Sensors is één van de bedrijven die drone gerelateerde technologieën ontwikkeld om ondersteuning te kunnen bieden bij reddingsacties. Er zijn daarnaast nog vele andere bedrijven die met vergelijkbare technologieën op de markt komen.

IntelliNet Sensors

IntelliNet Sensors, een bedrijf dat zichzelf omschrijft als een ontwikkelaar van sensors die in staat zijn om ademhalingen te constateren heeft onlangs de komst van de Lynx6-A sensor aangekondigd. Deze sensors kunnen aan een drone gekoppeld worden. De Lynx6-A is in staat om hartslag- en ademhalingsactiviteiten in de omgeving te meten. Deze sensor kan enorm handig zijn voor search-and-rescue (SAR)-operaties. In het geval van grote rampen zoals een aardbeving of tsunami is het onbemande vliegtuigje in staat om door middel van de sensor leven onder het puin op te merken. Op deze manier kunnen veel extra levens gered worden. Doordat de drones snel ingezet kunnen worden in moeilijk te bereiken gebieden, is het mogelijk voor hulpverleners om veel meer levens te redden onder hoge stress en een luidruchtige omgeving, aldus Fred Mohamadi, directeur van IntelliNet Sensor. intellinet-sensors-lynx6-a-drones-quadcopterintellinet-sensors-lynx6-a-drones-quadcopter

Verschillen

Fred Mohamadi geeft ook dat zijn sensor zich onderscheidt van andere vergelijkbare levensredders. De traditionele sensors zijn niet goed bestand tegen luidruchtige omgevingen, op radar gebaseerde detectoren zijn niet zo nauwkeurig en effectief als de Lynx6-A en K-9's zijn niet goed bestand tegen sterke wind en schatten daarnaast de situatie vaak te positief of te negatief in.

Nimble Drone

Naast de Lynx zijn er ook drones die op andere manieren van grote waarde kunnen zijn bij SAR-operaties. Zo zijn er de Nimble Drones, die ontwikkeld zijn door onderzoekers van de Universiteit van Texas-Austin. Onder leiding van Maruthi R. Akella is het Nimble Drone-project gestart. Deze onbemande vliegtuigjes hebben de taak om het 'Rescue Robotics Team' van de stad te ondersteunen. Dit was het eerste geval waarbij federale goedkeuring werd verkregen om drones in te zetten bij SAR-operaties.

DroMight

Naast drones die ondersteuning bieden bij reddingsacties waarbij mensen zich onder het puin kunnen bevinden, zijn er ook drones die kunnen assisteren bij reddingsacties in het water. De DroMight van Terrestrial Imaging is hier een goed voorbeeld van. De DroMight biedt DJI Phantom gebruikers de mogelijkheid om een reddingslijn aan het onbemande vliegtuigje toe te voegen. Wanneer er sprake is van een noodsituatie kan de drone naar de persoon in nood toe vliegen, die vervolgens de kabel aan zich vast kan maken. Nu kan het SAR-team door middel van de drone bijvoorbeeld eten of een telefoon brengen. Dromight-terrestrial-imaging-drone-quadcopterDromight-terrestrial-imaging-drone-quadcopter

0 Reacties

    Plaats een reactie