Met hun drone video zijn Maurice Schutte & Bouke van Veen van Voormedia één van de zes genomineerde voor “Drone video van het jaar 2015”. Een uitstekende reden om meer te weten te komen over deze luchtfotografen en hun liefde voor drones.

Drone Video van het Jaar 2015

Tot en met 30 november 2015 kun je stemmen op jouw favoriete “Drone Video van het Jaar 2015”. Stemmen kan via: http://award.drones.nl. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

Subtropisch zwemparadijs Tropicana anno 2015 – Voormedia

Één van de 6 genomineerden is de drone-video van Maurice Schutte & Bouke van Veen van Voormedia. Met hun drone vlogen zij in het voormalig zwemparadijs Tropicana. Met de opgenomen beelden maakten zij vervolgens deze prachtige video. Fotograaf Rolf Timmermans was bij Tropicana aanwezig om tijdens de opnames foto's te maken van de drone en de piloten. Drones.nl is benieuwd naar de totstandkoming van de video en hun ervaringen met drones en legde de makers een aantal vragen voor.

Hoe zijn jullie met drones in aanraking gekomen?

“Het begon allemaal met de eerste DJI Phantom, deze hadden we aangeschaft om het eens uit te proberen. We zijn hier allemaal nogal gadget freaks. De lol was echter voor korte duur, want al na een paar vluchten had de Phantom een fly away. maar we gaven de hoop niet op. We zijn toen verder gegaan met de Phantom Vision. Het gemak van vliegen en tegelijk zien wat de camera opneemt was geweldig. We hebben hem meteen grondig getest tijdens onze teamweek in Canada.”

Hoe lang vliegen jullie al met drones?

“Wij zijn bij het lanceren van de DJI Phantom 1 begonnen met dronevliegen, dit was in 2014. Sindsdien vliegen we zo veel mogelijk met de nieuwste technologie, iets wat bijna niet is bij te houden in deze snel veranderende markt.”

Met welke drone(s) vliegen jullie?

“We zijn eigenlijk altijd bij het merk DJI gebleven. Toen de Inspire 1 werd geïntroduceerd waren we meteen verkocht. De mogelijkheid om de camera los te bedienen; en dat in combinatie met de Lightbridge - die een live camera view brengt - maakt de Inspire1 die we nu gebruiken tot de ideale machine.”

Wat vinden jullie de leukste eigenschappen van een drone?

“Vanwege de compacte bouw maken drones het mogelijk om unieke bewegingen in de lucht te maken. Waar je vroeger een helicopter voor nodig had, of; - als je binnen wilde filmen - een enorme crane moest opbouwen, kan je nu dezelfde of zelfs nog betere beelden maken met de drone.”drone_awards_tropicana_bouke-van-veen-maurice-schutte-voormedia-615x350_1drone_awards_tropicana_bouke-van-veen-maurice-schutte-voormedia-615x350_1

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om Tropicana te filmen?

“Op VKmag verscheen er in 2013 een foto reportage van Rutger Geerling die gemaakt was in Tropicana. Als video producer ging mijn hart daar sneller van kloppen. Het leek me wel wat om daar m’n eigen interpretatie op los te laten. Dit idee was op een laag pitje gezet, totdat we begin deze zomer met een video productie bezig waren in Rotterdam. Op de terugweg reed ik langs Tropicana. Ik besloot de stoute schoenen aan te trekken en heb de beheerder van het pand benaderd: We kregen toestemming om daar te filmen. Enthousiaste collega’s die ook herinneringen hadden aan het zwemparadijs stonden direct in de rij om mee te helpen met de reportage. Uiteindelijk zijn we met vijf man sterk daar naartoe gegaan.”

Roept Tropicana bij jullie persoonlijk ook herinneringen op?

“Tropicana was in de tijd dat ik er kwam de place to be. Het was destijds het (enige) Subtropisch zwemparadijs van Nederland. Ik ging er geregeld naar toe. Het was daarom ook surrealistisch om er zo’n 20 jaar later weer binnen te lopen. Het gaf een apocalyptische indruk.”

Weten jullie wat er met Tropicana in de toekomst gebeurt?

“Het pand is nu verkocht aan BlueCity010. Zij gaan zich met zo’n 30 ondernemers richten op de blauwe economie - een proces waarbij het afval van de één, de grondstof voor de ander is. Op het moment dat wij er mochten filmen zaten er al enkele van deze bedrijven in, waaronder Rotterzwam, Kromkommer en de Aloha bar (waar je overigens heerlijk kan eten).”

Hoeveel tijd heeft het maken van de beelden in beslag genomen?

“We hadden 3 uur de tijd om te filmen in het pand. Dat klinkt als genoeg tijd, maar omdat er zoveel moois vast te leggen waren we veel aan het rennen. Uiteindelijk hebben we voor ruim een uur aan materiaal geschoten. Dit deden we met 5 personen.”drone_awards_tropicana_bouke-van-veen-maurice-schutte-voormedia-615x350_2drone_awards_tropicana_bouke-van-veen-maurice-schutte-voormedia-615x350_2

Hoe lang is er gewerkt aan de montage?

“De insteek van de video hadden we vooraf al bedacht. Naast de unieke beelden die de Inspire1 leverde hebben we ook veel detail shots gedraaid met de normale camera’s. Dit versterkt het beeld van verval. De edit zelf was in een halve dag in elkaar gezet. Het spotten van de beste beelden nam eigenlijk het meeste tijd in beslag. De video duurt zo’n anderhalve minuut, er zijn dus veel mooie beelden gesneuveld die de edit niet gehaald hebben. Dit was een duidelijk geval “kill your darlings”. Ook het vinden van de muziek en achtergrond geluiden die de juiste snaar raakte was lastig. Dit maakt of breekt je video. Mocht onze video winnen dan maken we een behind-the-scenes video met nog niet eerder vertoonde beelden.”

Welk video bewerkingsprogramma is er gebruikt om de video te monteren?

“We gebruiken voor onze montages Final Cut Pro X.”

Waarom is jullie video de Drone Video van het Jaar 2015?

“De combinatie van zowel de drone beelden als die van de ‘normale camera’s’ versterken elkaar. We hadden wel verwacht dat de video in Rotterdam goed bekeken zou worden, maar dat het door heel Nederland ging, hadden we niet zien aankomen.”

Als jullie video niet wint, welke hoort dan volgens jou bekroond te worden tot Drone Video van het Jaar 2015?

“We vinden de video van Wiebe erg mooi, we houden er wel van om een kijkje in de keuken(hof) te nemen.”

Hoe zien jullie de toekomst van drones voor je?

“Je ziet nu al dat de drones hun intocht hebben gemaakt bij het grote publiek, je kunt ze zelfs bij de Mediamarkt kopen. Ik verwacht dat DJI goede zaken zal doen tijdens Sinterklaas en kerst. Dat maakt het ook meteen belangrijk dat mensen goed op de hoogte zijn waar ze wel en niet mogen vliegen. De nieuwe GEO FENCING feature lijkt me een goede en gelijk ook noodzakelijke stap van DJI om het luchtruim veilig te houden.”drone_awards_tropicana_bouke-van-veen-maurice-schutte-voormedia-615x350_3drone_awards_tropicana_bouke-van-veen-maurice-schutte-voormedia-615x350_3

Geloven jullie in drone delivery? Zo ja, wat zien julie over 10 jaar gebeuren?

“De kwestie is niet of; maar wanneer. Ik denk dat dit vrij snel geïntroduceerd zal worden, Amazon is al in een vergevorderd stadium. Het zal alleen maar beter worden als ze een betere oplossing vinden voor de vliegduur.”

Wat vinden jullie van de huidige regelgeving voor drones?

“Het wordt tijd dat er duidelijkheid komt, niet alleen in Nederland maar wereldwijd. De overheid zou sneller moeten inspelen op dit soort nieuwe technologieën. De huidige regelgeving is alweer gebaseerd op verouderde situaties en erg achterhaald. Dit zorgt voor veel verwarring.”

Tot slot nog wat leuke feitjes van tijdens de shoot;

  • Het oranje badeendje heeft een gelukkige nieuwe eigenaar
  • Zelfs zonder water kan je nog goed van de glijbaan af
  • Ondanks dat we binnen vlogen hadden zag het er aanvankelijk naar uit dat we een aardig GPS signaal hadden. Helaas bleek al vrij snel dat het niet nauwkeurig genoeg was, en hebben de vlucht in ATTI mode gedaan.
  • Ook het kompas was lastig te kalibreren, er was veel interferentie van metalen objecten. Uiteindelijk zijn we in het midden van het golfslag bad gaan staan om een goede calibratie te krijgen.
  • Doordat Tropicana uit veel (lege) water bakken bestaat, was het soms even oppassen als we er overheen vlogen. De Inspire 1 verplaatst erg veel lucht. Als we dan over een lege bak vlogen wilde hij nog wel eens een duikje in het diepen maken.
drone-video-van-het-jaar-2015-drones-award-nominatiesdrone-video-van-het-jaar-2015-drones-award-nominaties

Tot en met 30 november 2015 kun je stemmen op jouw favoriete “Drone Video van het Jaar 2015”. Stemmen kan via: http://award.drones.nl. De winnaar wordt begin december bekend gemaakt.

0 Reacties

    Plaats een reactie