Amerikaanse bedrijven staan te popelen om drones te gebruiken om bepaalde werkzaamheden te versnellen en de kosten te reduceren. Vooral energie bedrijven zijn geïnteresseerd in de drone technologie om het gevaarlijke werk van inspectie van hoogspanningslijnen en zendmasten uit te voeren. De Amerikaanse regelgeving maakt het op dit moment nog niet mogelijk, maar bedrijven in de industrie hopen vanaf volgende lente wel drones in te kunnen zetten voor dit werk.

Workshop

De onbemande luchtvaartuigen maken, volgens Electric Power Research Institute, het werk van de lijnwerkers een stuk veiliger, efficiënter en veel minder duur. Het instituut gaf vorige maand een 3-daagse workshop om meerdere bedrijven te helpen bij de keuze van de beste machines om het werk uit te voeren. Sommige drones zijn uitgerust met camera’s andere men sensoren. Bij de workshop werd ook een demonstratie gegeven bij de transmissielijnen van een waterkrachtcentrale in het Catskill gebergte.

Inspectie seizoen

“Wij willen het gebruik van drones starten vanaf volgende lente, wanneer het inspectie seizoen begint”, zegt Alan Ettlinger, directeur onderzoek en technologie van de New York Power Authority, die de workshop bijwoonde.

Regelgeving

Inspectie bedrijven besteden jaarlijks miljoenen dollars voor de inspectie van hoogspanningslijnen, vaak op moeilijk te bereiken plekken. De industrie is al jaren geïnteresseerd in het gebruik van drones, maar de Amerikaanse regelgeving laat de drones voorlopig nog in de kast staan. Hierop loopt de Amerikaanse regelgeving achter op de Europese regelgeving. drone-inspectie-zendmasten-hoogspanningslijnen-amerika-workshop-demonstratie-octocopter-2015drone-inspectie-zendmasten-hoogspanningslijnen-amerika-workshop-demonstratie-octocopter-2015

Drones

De kosten van een UAV systeem waar het bedrijf Consumer Energy gebruik van maakt begint bij ongeveer 10.000 dollar. De sensoren en camera’s verschillen van een paar duizend euro tot ongeveer 100.000 dollar. Dit klinkt als een flinke investering, maar de kosten besparing is veel groter dan de investering.

Data verzamelen

Consumer Energy besteed jaarlijks een paar honderd duizend dollar om personeel het veld in de sturen om mapping en metingen van elektrische systemen uit te voeren. Drones kunnen dezelfde data verzamelen in een veel snellere, goedkopere en veiligere manier.

Gevaarlijk werk

Bij de inspectie van windmolens hangen er meerdere mannen aan de bladen van de molen aan een touw een paar honderd meter in de lucht om inspecties uit te voeren. Dit kost ongeveer per locatie zo’n 10.000 dollar. Met drones kunnen zij hetzelfde resultaat behalen voor 300 dollar zonder werknemers in gevaar te brengen.

Nederland

In Nederland worden al inspecties uitgevoerd aan zendmasten. Zo gebruikt T-Mobile de Aerialtronics Altura Zenith drone om inspecties aan zendmasten uit te voeren. De zendmasten bij voetbalstadion de Galgenwaard zijn al succesvol geïnspecteerd. stadion-galgenwaard-fc-utrecht-drones-t-mobile-antennes-aerialtronics-altura-zenithstadion-galgenwaard-fc-utrecht-drones-t-mobile-antennes-aerialtronics-altura-zenith

0 Reacties

    Plaats een reactie