Plannen van een startup bedrijf, opgericht in 2013, genaamd PreNav trekken de aandacht van draadloze service providers en mobiele telefoon torenoperators. Zij claimen een drone te hebben ontwikkeld die zeer effectief en veilig bijvoorbeeld mobiele torens kunnen inspecteren.

Mobiele zendmasten

De Verenigde Staten alleen beschikken al over meer dan 100,000 mobiele zendmasten, PreNav probeert hier op in te spelen. Zij hebben een drone ontwikkeld die deze antennes op een eenvoudige manier kan inspecteren. PreNav claimt dat het onbemande luchtvaartuigje veel efficiënter en veiliger is. Een andere eigenschap van de drone is dat hij overal op in kan zoomen, en vervolgens 3D afbeeldingen af kan leveren. Door middel van deze 3D beelden kunnen klanten de status van een zendmast gemakkelijk achterhalen. PreNav-precisie-drone-615x350-quadcopterPreNav-precisie-drone-615x350-quadcopter

Het idee

Het plan van PreNav is om volgend jaar het 3-delig systeem te lanceren. In dit systeem zit een pak 'm beet 4 kilo wegende drone, een robot die op de grond fungeert om de drone ondersteuning te bieden, een camera, een draadloze tablet voor de gebruiker, een laser afstandsmeter en ten slotte computer software om data te verwerken, te analyseren en te delen. Het idee van de robot die via de grond werkt is dat hij eerst de structuur van bijvoorbeeld de zendmast de scant, en dan zorgt dat de drone hier zeer precieze fotos van kan maken.

3D

Deze foto's worden dan vervolgens omgezet in 3D. Het voordeel van deze 3D afbeeldingen is dat ze veel gedetailleerder en betrouwbaarder zijn dan die op dit moment door GPS gemaakt worden. PreNav claimt tevens dat het precieze onbemande luchtvaartuigje zelfs door onervaren piloten bestuurd kan worden, en binnen een uur klaar is om bijvoorbeeld torens te inspecteren.

Investeringen

De regels omtrent drones worden met de dag duidelijker in de Verenigde Staten. Hierdoor onstaat er een sterke stijging van het aantal investeringen in startups van deze onbemande luchtvaartuigjes. Bedrijven zoals Google, General Electric etc. pompen gigantische bedragen in de drone markt vanwege het grote potentieel. Na 6 maanden in 2015 was er al 210 miljoen dollar geïnvesteerd in drone startups, 2 keer zoveel als het totale jaar ervoor.

Voordelen

Als de gunstige regels voor het commercieel gebruik van drones er door komen, zorgt dit ervoor dat 3 jaar nadat de regels vastgesteld zijn, er 70,000 banen in de Verenigde Staten gecreëerd worden, aldus een rapport van de Association for Unmanned Vehicle Systems International trade group. Naast dit voordeel, zou de markt voor onbemande luchtvaartuigjes in de Verenigde Staten tevens een economische waarde van 13,6 miljard dollar bereiken, tevens 3 jaar na het vaststellen van de regels.

T-Mobile

In Nederland worden bijvoorbeeld door T-Mobile ook de zendmasten geïnspecteerd door middel van drones. T-Mobile maakt gebruik van de Altura Zenith, gemaakt door fabrikant Aerialtronics. T-Mobile is daarnaast ook begonnen aan het opleiden van eigen drone piloten. T-Mobile beschikt in Nederland alleen al over 5000 antennes. Waar het personeel van T-Mobile een week nodig heeft om de antennes te inspecteren, heeft een drone dit binnen 15 minuten bewerkstelligd. Qua effectiviteit, maar tevens de veiligheid (aangezien er geen hoogwerkers meer nodig zijn) is zo'n onbemand luchtvaartuigje dus een must.

1 Reacties

  1. Eddy

    Nice! dat zal een hoop tijd en mensen levens besparen

Plaats een reactie