Ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) in april 2016, hebben 15 studenten aan de Eindhovense Universiteit een binnenhuisdrone ontwikkeld. De drone, genaamd Blue Jay, moet veilig en autonoom zijn en de mensen in huis ondersteunen met kleine klusjes. Met het project wil het team aantonen dat er meer uit drones gehaald kan worden dan waar de meeste mensen nu aan denken.

Blue Jay

De huisdrone ‘Blue Jay’ moet veilig en autonoom zijn weg in huis kunnen vinden en is daarbij vriendelijk en behulpzaam. Hij kan zelfstandig objecten oppakken en deze op de juiste plaats in huis brengen. In het huis denkt het team aan het brengen van blikjes drinken of andere spullen, maar in een ziekenhuis kan de Blue Jay helpen bij het rondbrengen van medicijnen. tu-eindhoven-drone-schoonmaakhulp-blue-jay-2015-zijkant-bovenkanttu-eindhoven-drone-schoonmaakhulp-blue-jay-2015-zijkant-bovenkant

Gevoel

Blue Jay moet in huis ondersteunen met kleine klusjes en daarbij zelfstandig zijn weg door het huis kunnen vinden. Naast concrete opdrachten uitvoeren moet de Blue Jay huisdrone ook kunnen anticiperen op stemmingen en op de sfeer.

Quadcopter

De basis van de drone is een quadcopter met een vrij vriendelijk omhulsel. De propellers worden afgeschermd waardoor ze geen schade kunnen veroorzaken. De eerste schetsen van de drone liggen er al, maar de grootste uitdaging is het ontwerp van de grijper die objecten kan oppakken. tu-eindhoven-drone-schoonmaakhulp-blue-jay-2015-onder-en-boventu-eindhoven-drone-schoonmaakhulp-blue-jay-2015-onder-en-boven

Kosten

De kosten per Blue Jay huisdrone liggen tussen de duizend en vijfduizend euro. De studenten krijgen hiervoor financiële ondersteuning vanuit de TU/e en zijn daarnaast nog op zoek naar sponsoren.

Lustrumfestival

De planning is krap en het lukt de studenten hopelijk om de Blue Jay in april 2016 af te hebben. De studenten laten zich van verschillende kanten adviseren, onder andere door het Eindhovense bedrijf Avular, dat gespecialiseerd is in drones voor industriële inspectie.

0 Reacties

    Plaats een reactie