In Nederland is er veel te doen om drone testlocaties, maar terwijl in Nederland nog volop gedebatteerd wordt hebben onze zuiderburen inmiddels de eerste drone testlocatie geopend. In het Vlaams-Brabantse Lubbeek is het eerste universitaire testterrein voor drones in België geopend.

KU Leuven

Zeven onderzoeksgroepen van de KU Leuven die met dronetechnologie bezig zijn, beschikken vanaf nu over een eigen afgesloten luchtruim waar ze hun research kunnen uittesten. Hiervoor hebben zij een akkoord gesloten met het ministerie van Defensie en een plaatselijke modelbouwclub.

Onderzoek

De KU Leuven is zeer actief met onderzoek naar drones. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar drone pakket bezorging, inspectie, monitoren van landbouw en het 3D in kaart brengen van gebouwen. Al deze technologieën moeten grondig worden uitgetest.

The Flying Moths

Om de onderzoeken goed uit te kunnen voeren, gingen de onderzoekers op zoek naar een testterrein in de regio Leuven. Het terrein van de plaatselijke modelbouwclub ‘The Flying Moths’ bleek de ideale locatie voor een drone testcentrum. Het terrein is een open vlakte aan de rand van een maïsveld en beschikt al over de nodige vergunningen waardoor de onderzoekers meteen aan de slag kunnen gaan. ku-leuven-eerste-drone-testcentrum-belgie-studenten-september-2015ku-leuven-eerste-drone-testcentrum-belgie-studenten-september-2015

Testvluchten

De eerste testvluchten hebben inmiddels al plaatsgevonden. Vanaf volgende maand kunnen de onderzoekers er terecht om projecten uit te testen en te optimaliseren.

Vlieghoogte

Het testcentrum in Lubbeek ligt binnen het gecontroleerd luchtruim van de militaire basis Beauvechain. Door de overeenkomst met Defensie mogen de onderzoekers tot een maximale hoogte van 40 meter vliegen. Bij activiteiten in het weekend mogen de onderzoekers tot 120 meter hoogte vliegen.

0 Reacties

    Plaats een reactie