Het duurt op dit moment nog onnodig veel te lang om bewijs te verzamelen na verkeersongelukken. Snelwegen worden hierdoor té lang afgesloten, wat wellicht niet nodig hoeft te zijn. Onbemande vliegtuigen kunnen mogelijk in de toekomst als coördinator en cameraman fungeren om de procedure na een ongeluk te versnellen.

Ben Weyts

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft naar zijn idee de oplossing (waar overigens al minstens 2 jaar over wordt gesproken); het inzetten van drones om foto's te maken na verkeersongelukken. Dit komt de snelheid van het verzamelen van de bewijslast ten goede, waardoor snelwegen niet zo lang dicht hoeven. Ben-weyts-615x350Ben-weyts-615x350

Kanttekening

De kanttekening is echter, zoals hierboven reeds benoemd is, dat er al 2 jaar gesproken wordt over de onbemande vliegende cameraman. Hij is er echter nog steeds niet. Ook parlementslid (van oppositiepartij SP.A) Joris Vandenbroucke zet zijn vraagtekens bij deze nieuwe technologie. Er wordt al heel lang gesproken over deze ontwikkeling en er is nog niks concreets. Daarnaast geeft Vandenbroucke aan dat er wel drones kunnen zijn die gegevens verzamelen en doorsturen, maar er moet ook een persoon zijn die hier iets mee kan doen. Die is er volgens hem nog niet.

Overleg met federale politie

Weyts geeft wel aan dat er al overleg heeft plaatsgevonden met de federale politie en dat zij toegestemd hebben om mee te werken aan een oefening. ''Wij bieden aan om een gezamenlijk proefproject tussen het departement MOW (Mobiliteit en Openbare Werken), AWW (agentschap Wegen en Verkeer), de wegpolitie en het directoraat-generaal Luchtvaart uit te voeren'', aldus Weyts.

Wetsverandering

Om deze technologie door te zetten moet er echter wel een wetsverandering plaatsvinden. Minister Weyts geeft aan te hopen dat die verandering voor het eind van het jaar doorgevoerd is. wets-verandering-615x350wets-verandering-615x350

Zwitserland en Canada

In Zwitserland en in Canada is er wel al gebruik gemaakt van drones die ondersteuning bieden bij ongelukken. Ze worden echter niet gebruikt bij kleine ongelukken. In canada is er bijvoorbeeld een tiental keer gebruik gemaakt van de vliegende regisseur. De resultaten die hieruit volgden waren veelbelovend.

0 Reacties

    Plaats een reactie